Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nezadovoljni procesuiranjem zločina nad Srbima u Posavini

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac istakao je da su porodice poginulih iz Republike Srpske nezadovoljne radom Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima na prostoru Posavine.

Marko Grabovac Foto: SRNA

„Nezadovoljni smo procesuiranjem ratnih zločina koje su pripadnici Hrvatske vojske u sadejstvu sa jedinicama takozvane Armije BiH i HVO-a počinili nad Srbima na prostoru Broda i Posavine“, rekao je Grabovac Srni.

Prema njegovim riječima, porodice srpskih žrtava rata uzalud godinama ukazuju na dvostruke aršine rada pravosuđa u BiH, koje jedino Srbe osuđuje na maksimalne kazne zatvora za navodno počinjene ratne zločine po Krivičnom zakonu BiH, dok se Bošnjacima i Hrvatima izriču mnogo blaže kazne zatvora na osnovu Krivičnog zakona bivše Jugoslavije.

Komentarišući sutrašnji nastavak suđenja pred Sudom BiH desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, Grabovac je rekao da je neophodno da Tužilaštvo BiH podigne optužnice za zločine nad Srbima u Posavini protiv naredbodavaca i neposrednih izvršilaca zločina po komandnoj odgovornosti.

„Najmanje imamo podignutih optužnica protiv naredbodavaca i izvršilaca zločina, već se odgovornost prebacuje na nižerangirane oficire i vojnike Hrvatske vojske i jedinica HVO-a i to je za porodice srpskih žrtava rata krajnje neprihvatljivo“, dodao je Grabovac.

Pred Sudom BiH sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.

Za zločine u Orašju optuženi su general Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Grabovac: Nećemo odustati od procesuiranja zločina nad Srbima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: