fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nevesinje se oprostilo od legedanrnog komandanta: Sahranjen među svojim saborcima

Njegova odluka bila presudna 1992, kada je stao i rekao – nema povlačenja. Nevesinje se juče oprostilo od legendarnog ratnog komandanta Novice Gušića.

Komemoracija Novici Gušiću Foto D. Curać

Nevesinje se oprostilo od ratnog komandanta čuvene Nevesinjske brigade, pukovnika Novice Gušića. Povodom njegove smrti održana je komemoracija u prisustvu članova porodice, saboraca, predstavnika Vlade RS, BORS i hercegovačkih opština.

Ratni komandant Nevesinjske brigade Novica Gušić bio je simbol odbrane Nevesinja i RS u poslednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njegovi saborci kažu da je njegova odluka bila presudna u junu 1992. kada je stao pred vojsku i narod koji se povlačio iz doline Neretve i na Čobanovom polju kod Nevesinja naredio – nema povlačenja.

– Pukovnik Gušić bio je moj komandant brigade. Ponosan sam i na njega i na brigadu zato što smo izvršili naš ratni zadatak, jer brigada pod njegovom komandom nije izgubila nijedan pedalj teritorije – istakao je Ranko Prodanović, komandant bataljona Nevesinjske brigade.

Bilo je teških trenutaka i borbi, a ono što je Prodanović izdvojio bila je Mitrovdanska ofanziva. Posebno je bio prepoznatljiv po teškim odlukama koje je donosio u presudnim trenucima.

– Kada smo dobili naredbu da se izvučemo na rezervne položaje, on onako u svoj svojoj veličini udario je šakom o sto i rekao: „Ljudi mi nemamo rezervno Nevesinje, otkud nam rezervni položaj, zar ćemo dozvoliti da Nevesinje padne“ – prisetio se Prodanović.

Njegova porodica kaže da je pre 10 godina od njih tražio da bude sahranjen u svom Nevesinju, koje je nezmerno voleo.

– Pre 10 godina, kada nam je umro jedan blizak rođak u Beogradu, on mi je rekao: „Vojo, ti mene nosi u moje Nevesinje, da me pokriju onim kamenom i crnicom zemljom, u moje Bratače, među pretke“. Taj amanet smo svi, rodbina, njegov sin i ja ispunili. Doneli ga ovde među njegove saborce da počiva u svetoj hercegovačkoj zemlji – istakao je Vojin Gušić, rođak legendarnog komandanta.

Pukovnik Gušić preminuo je u Beogradu u 79. godini.

POSLEDNjA KOMANDA

Novica Gušić je pre nekoliko meseci izdao, kažu njegovi saborci, i poslednju naredbu.

„Braćo Nevesinjci, složite se i ujedinite u odbrani Nevesinja, svi mi ostali smo prolazni, samo je ono trajno.“

Autor: D. CURAĆ

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: