fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nestaju poslednji tragovi Jermena u Novom Sadu

„Jermenska zgrada” u centru srušena zbog izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa

Demontiran i spomenik porodici Čenazi (Foto: S. Kovačević)
Demontiran i spomenik porodici Čenazi
(Foto: S. Kovačević)

Novi Sad – Da bi se prostor na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Narodnih heroja oslobodio za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, kojim će dominirati soliter od 13 spratova, proteklih dana srušena je „jermenska zgrada”, podignuta pred Prvi svetski rat u centru Novog Sada

Istoričarka umetnosti Donka Stančić kaže za „Politiku” da je ta dvospratnica bila izgrađena 1910–1911. godine za potrebe jermenske zajednice, podsećajući da se u blizini nalazila i jermenska crkva, koja je srušena kada je šezdesetih godina prošlog veka probijan bulevar.

„Sada se postavlja pitanje morala ovog grada, koji je dozvolio da se uklanjaju i poslednji tragovi Jermena u Novom Sadu”, kaže Stančićeva.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada „Politici” je rečeno da će fasada zgrade biti rekonstruisana i na taj način sačuvana.

„Zgrada na uglu ulica Narodnih heroja i Bulevara Mihajla Pupina nalazila se pod prethodnom zaštitom, ali nije bila utvrđena kao kulturno dobro”, navode u zavodu, napominjući da se ta ustanova bavi istraživanjem graditeljskog nasleđa na teritoriji svoje nadležnosti, ukoliko neki graditeljski objekat ili celina ima arhitektonske ili istorijske vrednosti i na osnovu Zakona o kulturnim dobrima uživa prethodnu zaštitu.

Poseta počasnog konzula Jermenije

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je juče, u susretu sa počasnim konzulom Jermenije u Srbiji Predragom Tomićem, da nijedan spomenik kulture u Novom Sadu neće biti uništen niti oštećen. Vučević je kazao da će spomenik jermenskoj porodici Čenazi nakon restauracije biti postavljen na istom lokalitetu i da će biti bolje obeležen i dostupan svima.„Pored spomenika želimo da postavimo jarbole prijateljstva, ali i da nacionalnom ornamentikom Jermena obeležimo obrise nekadašnje jermenske crkve”, kazao je gradonačelnik, iz čijeg kabineta je saopšteno i da se počasni konzul Tomić zahvalio gradu na „nastojanjima da se sačuva sećanje na prisustvo Jermena u Novom Sadu”.Tomić je juče obišao i gradilište u ulici Narodnih heroja.

„Za rekonstrukciju fasade odlivci su izrađeni uz kontrolu konzervatorskog nadzora, u materijalu koji u potpunosti odgovara originalu – veštačkom kamenu. Urađen je i projekat fasade na koji je zavod dao saglasnost. Rekonstruisana fasada će biti inkorporirana u novoprojektovani objekat”, objašnjava se u odgovoru našem listu.

Zbog izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, koje je privatni investitor „Galens” nedavno započeo uz veliko negodovanje dela urbanista i političke javnosti, izmešten je spomenik jermenskoj porodici Čenazi. Ta porodica je finansirala izgradnju jermenske crkve i u njoj bila sahranjena.

Spomenik Čenazijima ima status spomenika kulture, a u zavodu tvrde da je bio u vrlo lošem stanju koje je zahtevalo opsežne konzervatorske radove.

„Radovi nisu mogli biti izvedeni na licu mesta, te je demontiran uz konzervatorski nadzor zavoda. Trenutno se spomenik nalazi u konzervatorskoj radionici”, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Buduća lokacija spomenika, kako kažu, biće utvrđena u saradnji sa JP „Urbanizam”, uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Jermenske zajednice, a merama zaštite spomenika propisano je da se on nalazi na javnoj površini.

Predsednici Društva srpsko-jermenskog prijateljstva Lejli Hakobjan iz Novog Sada nije poznato da je spomenik porodici Čenazi u lošem stanju i da je prenet u konzervatorsku radionicu. Lepo je, kaže ona, što obećavaju da će i od Jermenske zajednice tražiti saglasnost za buduću lokaciju, ali obećanja je bilo i ranije.

„Obećavali su nam u gradskoj vlasti i ranijih godina da će se naći lokacija za gradnju jermenske crkve, pa ništa od toga nije bilo. Obećavali su i da ćemo dobiti stan kako bi jermenska zajednica mogla da se okuplja, ali ni od toga  nema ništa”, navela je za „Politiku” Lejla Hakobjan.

Autor: S. Kovačević

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Džejms Ridel: Ep o genocidu nad Jermenima

UBISTVO JERMENA „PRVI GENOCID U 20. VIJEKU“

SRBIJA RAZUMIJE JERMENE, JER SU I SRBI BILI ŽRTVE GENOCIDA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: