fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Neshvatljivo ćutanje Srba o zločinima ustaša

U Novom Sadu promovisana je knjiga „Krst na križu“, sa podnaslovom „Prilozi za bolje razumijevanje srpsko-hrvatskih odnosa“, autora Ratka Dmitrovića, koji kaže da mu je ćutanje Srba o zločinima ustaša, počinjenim nad njima, neshvatljivo kada su svi argumenti istine na srpskoj strani.

U Kulturnom centru Novog Sada predstavljena knjiga Ratka Dmitrovića „Krst na križu“
U Kulturnom centru Novog Sada predstavljena
knjiga Ratka Dmitrovića „Krst na križu“

„Ne postoji nijedan srpski zločin, a postoje srpski zločini kojih se kao Srbin gnušam, a da zločinac nije prethodno i sam bio žrtva. Ovo nije nikakvo opravdanje zločina i niko nema pravo na osvetu, ali jednostavno mora se reći da su Srbi bili žrtve i u Hrvatskoj i u BiH. I na jednom i na drugom području zna se ko je prvi započeo zlo, a Srbi to sigurno nisu“, ističe Dmitrović.

On smatra da su Srbe i srpski narod u cjelini prokazali i označili zločincima upravo oni oni koji su nad njima činili stravične zločine.

„Srbi su upravo od svojih dželata-Hrvata prokazani i označeni kao `zločinački narod`. Ja na tu priču ne pristajem, to je laž i ja imam pravo da na to ukažem. Knjiga je upravo moj pokušaj da se protiv te laži i pomenutog zaborava zla, koje su Hrvati činili prema Srbima, borim do kraja“, naveo je Dmitrović, generalni direktor Kompanije „Novosti“ i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Večernje novosti“.

Knjiga „Krst na križu“, sazdana od Dmitrovićevih objavljenih i neobjavljenih izuzetno zanimljivih novinskih tekstova, promovisana je sinoć u prepunoj sali novosadskog Kulturnog centra.

To je jedinstveno izdanje u savremenoj srpskoj publicistici, kojim Dmitrović, kao vrstan novinar i dobar poznavalac istorije srpsko-hrvatskih odnosa, razobličava mržnju Hrvata prema Srbima, ali i svo zlo srpskog konvertitstva, odnosno „prevjere“.

Dmitrović kaže da se uvijek i iznova zapanji činjenicom kako Srbi brzo zaboravljaju i najgnusnije zločine počinjene prema njima.

„Gotovo je neverovatno da, na primer, Srbin univerzitetski profesor nema pojma o osnovnim elementima istorije vlastitog naroda, istorije prepune masovnih i to najmonstruoznijih zločina. Sklon sam mišljenju da se Srbima zbog neshvatljivog zaborava najstrašnijeg zla koje su Hrvati počinili nad njima i događa i ponavlja zlo u Hrvatskoj – kako danas tako i kroz istoriju“, smatra Dmitrović.

Prema njegovim riječima, i sam je svjedok težine zaborava zločina, koji su počinili Hrvati prema Srbima i to u vlastitoj kući.

„Rođen sam u srpskoj porodici, u selu Komogovini u opštini Kostajnica, na 30-tak kilometara od Jasenovca. U mojoj kući nikad se nije govorilo o zlu počinjenom prema srpskom narodu u Jasenovcu, o najmonstruznijim zločinima koje su Hrvati činili nad Srbima, iako nam je zloglasni koncentracioni logor bio praktično pred kućnim pragom. Spoznaje o nezapamćenom zlu koje su Hrvati činili prema Srbima u tom logoru smrti otkrio sam, nažalost, mnogo, mnogo kasnije, i to ne iz svoje kuće, nego iz sasvim drugih izvora“, dodao je on.

O knjizi „Krst na križu“, osim autora, govorili su i Nebojša Kuzmanović, filozof i pisac, čuveni novosadski pjesnik Pero Zubac, kao i Milomir Kragović, urednik Izdavačke djelatnosti Kompanije „Novosti“.

Odlomke iz knjige „Krst na križu“ na upečetljiv način čitao je novosadski glumac Miodrag Petrović.

Prvi tiraž knjige „Krst na križu“ u izdanju Kompanije „Novosti“ štampan je u tiražu od 13.000 primjeraka.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Promocija knjige „Krst na križu“ | Jadovno 1941.

Predstavljena knjiga Krst na križu Ratka Dmitrovića | Jadovno …

„Krst na križu“ bez retka mržnje | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: