fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NEOPHODNO STOPIRATI REZOLUCIJU ILI JE IZMIJENITI

Ruski akademik i istoričar Jelena Guskova upozorava da je glavni udar britanske rezolucije na Republiku Srpsku, ali, u slučaju da bude izglasana, bio bi osuđen cijeli srpski narod.

Jelena Guskova

Jelena Guskova

Razgovarala: Vesna ŠURBAT

Rusija treba da glasa protiv britanske rezolucije o Srebrenici ili da potpuno promijeni tekst, posebno dvije tačke o osudi i poricanju genocida, ističe ruski akademik i istoričar Jelena Guskova.

Guskova u intervjuu Srni ističe da britanska rezolucija ne smije da prođe Savjet bezbjednosti UN, jer se njom osuđuje cijeli srpski narod.

„Ne smijemo dozvoliti da ta rezolucija prođe u tom obliku i da bude izglasana“, navodi Guskova, koja je rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Ona smatra da bi bilo dobro da Rusija predloži promjenu teksta britanske rezolucije, odnosno da se iz teksta izbaci da se „osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici“, a tamo gdje se „osuđuje genocid u Srebrenici“ obavezno treba dodati i – „srpskog, muslimanskog i hrvatskog stanovništva“.

„Ne mogu da budu krivi samo Srbi“, naglašava Guskova i napominje da je to prijedlog i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ona ocjenjuje da je u tekstu britanske rezolucije vrlo opasan stav da se „osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici“.

„Slučaj Srebrenice pokazuje da oni ne istražuju, nego izmišljaju. Oni blokiraju Srbiju sa svih strana, a ovom rezolucijom žele da blokiraju potragu za istinom o događajima u BiH od 1992-1995. godine“, ističe Guskova.

Prema njenoj ocjeni, tekst britanske rezolucije o Srebrenici je „veoma lukavo napravljen“, sa mnogo pominjanja riječi „genocid“, a dominiraju dvije antisrpske tačke.

Prva je ona u kojoj se „osuđuje genocid u Srebrenici“, što znači da poslije toga niko neće moći da kaže da genocida nije bilo, a druga tačka je „osuda o poricanju tog genocida“.

Gusova upozorava da je glavni udar britanske rezolucije na Republiku Srpsku, ali, u slučaju da se ta rezolucija izglasa, bio bi osuđen cijeli srpski narod.

„Na drugim mjestima te rezolucije piše i o genocidu uopšte, kao da su Srbi pravili genocid i u drugim mjestima. Zato ne smijemo dozvoliti da ta rezolucija prođe“, navodi Guskova.

U intervjuu Srni ona napominje da je ovo ispit i za Rusiju, koja će glasati i diskutovati o tome u Savjetu bezbjednosti UN.

Guskova ukazuje da još nema čvrstog stava rukovodstva Srbije povodom britanske rezolucije i navodi da ne zna kako će srpska vlast izaći iz ove situacije, s obzirom na to da je parlament Srbije prije nekoliko godina sam izglasao svoju rezoluciju o Srebrenici.

Jedini čvrst stav jeste stav Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika, navodi Guskova, i podsjeća da je Dodik rekao da tekst ima dosta loših momenata o čemu će razgovarati sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Guskova smatra da je i nekadašnja vlast u Srbiji kriva za ovi situaciju, jer je u parlamentu prije nekoliko godina izglasana rezolucija o Srebrenici.

„Poslala sam otvoreno pismo srpskoj skupštini i molila da ne žure sa donošenjem te rezolucije, jer će to Srbiju skupo koštati, i poručila da treba napraviti naučni tim koji će do kraja da istraži taj događaj“, navodi Guskova, koja je inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Prema njenim riječima, sada je došlo vrijeme ogromnog pritiska na Srbiju, Republiku Srpsku i Rusiju, a Zapad, naročito Vašington, koristi različite metode pritiska, među kojima je i ova britanska rezolucija i Srebrenici.

Guskova zaključuje da je dobro što je kabinet predsjednika Srbije, prema pisanju beogradskih medija, ocijenio da Srbija treba da zatraži od Rusije da blokira britansku rezoluciju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA – Jadovno 1941.

SADRŽAJ REZOLUCIJE O SREBRENICI SE JOŠ DOGOVARA …

Srebrenica, rezolucija, svrha – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: