Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nemanja Dević: Zašto „Knjiga o Draži“

Datum objave: utorak, 17 januara, 2017
Objavljeno u Nemanja Dević
Veličina slova: A- A+

Za istoričara koji se bavi proučavanjem događaja u periodu 1941–1945, “Knjiga o Draži” će predstavljati nezaobilazno štivo i značajno vrelo saznanja.

Knjiga o Draži

Nemanja Dević
Nemanja Dević

Knjiga o Draži, nastala s povodom 1956. godine, predstavljala je jedinstven „projekat“ koji je okupio političke i vojne saradnike poslednjeg srpskog đenerala, razjedinjene i rasute od Kanade do Australije. Dvotomna knjiga, koja je okupila 40-ak autora, i kroz njihove istorijske eseje objedinila opise događaja iz Drugog svetskog rata na čitavom srpskom prostoru, imala je za krajnji cilj da, kada u Beogradu to nije bilo moguće, pred svetsku javnost iznese istinu o oklevetanom Ravnogorskom pokretu, poraženom u građanskom ratu u Jugoslaviji.

Pisci „ravnogorske istorije“ su podsećali i na uspehe i na greške iz prošlosti, ali su, posebno kroz eseje Slobodana Jovanovića i vladike Nikolaja Velimirovića, ukazali i na to kako će se Mihailovićevo delo vrednovati u budućnosti. Zlonamerni bi danas ovo delo nazvali apologijom Ravnogorskog pokreta, zanemarujući kakva se istorija u isto vreme, 1950-ih godina, predavala i učila u Srbiji.

Uz kritički osvrt na Knjigu o Draži kao istorijski izvor, za istoričara koji se bavi proučavanjem događaja u periodu 1941–1945, ona će predstavljati nezaobilazno štivo i značajno vrelo saznanja. A u traganju za identitetom izgubljenim 1945, vodimo se i onim drevnim načelom: „Audiatur et altera pars!“.

Autor: Nemanja Dević


ZA PRETPLATU KLIKNITE OVDE

A4 format, preko 600 strana, tvrd povez, luksuzne korice sa zlatotiskom – pretplatna cena je 3000 dinara plus PTT troškovi, mogućnost plaćanja na mesečne rate.

Pretplata traje 3 meseca, a posle izlaska iz štampe cena će biti veća.

Izvor: Catena mundi

Vezane vijesti: Nemanja Dević
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top