Nemački list: Srbi i Hrvati se svađaju i oko spomenika

Datum objave: petak, 3 novembra, 2017
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Spomenik Milanu Tepiću koji su podigli Srbi i spomenik Miri Barešiću koji su podgili Hrvati, bili su tema u nemačkim medijima, piše Dojče vele.

Spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću otkriven je juče u Beogradu
Spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću
otkriven je juče u Beogradu

Frankfurter Algemajne cajtung je u članku pitao “Kome odavati počast, ratnim herojima ili njihovim žrtvama?“.

“Jedan spomenik koji je krajem septembra podignut u Beogradu, izazvao žestoke iritacije između Srba i Hrvata. Radi se o bronzanoj skulpturi koja u prirodnoj veličini prikazuje, po srpskom viđenju, sasvim posebnog heroja rata u Jugoslaviji: reč je o Milanu Tepiću, majoru Jugoslovenske narodne armije, kojom su dominirali Srbi, koji se krajem septembra 1991. digao u vazduh zajedno sa skladištem municije u jednoj kasarni u blizini severnohrvatskog grada Bjelovara. Prilikom izazivanja te eksplozije on je sa sobom u smrt poveo i više svojih srpskih kolega i nekoliko hrvatskih vojnika. Pa ipak je Tepić ubrzo nakon toga proglašen nacionalnim herojem. U Srbiji su tokom više godina u više mesta po njemu nazvane ulice, a ponegde i postavljene spomen-ploče sa njegovim likom, kao na primer u njegovom rodnom mestu Kozarskoj Dubici, gde se od 2012. na dan njegove smrti, 29. septembra, održava komemoracija. To mesto se nalazi na severu Republike Srpske koja je po njemu nazvala i jedno vojno odlikovanje.”

Ove novine dalje navode da se Tepić uklapa u “dugu tradiciju srpske ratne kulture u kojoj vojni gubitnici često zbog svoje spremnosti na žrtvu budu proglašavani, barem moralnim, pobednicima i kojima se ukazuje čast mučenika.”

Pominje se da Tepić nije samo “tragični junak”, nego da je sa sobom u smrt poveo i više drugih ljudi, da srpska strana govori da je pritom poginulo “ništa manje od 200 Hrvata”, dok Hrvatska govori o 11 mrtvih.

Frankfurter Algemajne cajtung pominje i oštru reakciju Hrvatske koja je čin srpskog majora nazvala “suludim” te da je otkrivanje spomenika uz prisustvo ministra obrane Aleksandra Vulina “dokaz da Srbija nije u stanju da se suoči sa svojom agresivnom ulogom” u krvavom raspadu Jugoslavije.

Dalje se navodi i da je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić hrvatskoj vladi prebacio “neizlečivu bolest anti-srpske histerije” te da je Beograd uz to Hrvatima prebacio “slavljenje hrvatskih terorista iz emigrantskih krugova, koji su u drugoj polovini 20. veka izvodili ubilačke napade na predstavnike jugoslvenskih vlasti u inostranstvu”.

“Kao primer Srbi navode slučaj Mire Barešića (1950-1991). U spomen na njega je 31. jula 2016., na godišnjicu njegove smrti, u dalmatinskom selu Dragama podignut bronzani spomenik, koji ga prikazuje kako vojnički pozdravlja”.

Frankfurter Algemajne cajtung podseća da je Barešić 1971. u Švedskoj ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića te da se 1991. vratio u domovinu i poginuo “pod nerazjašnjenim okolnostima”. Navodi se da je prilikom otkrivanja spomenika Barešić nazivan “borcem za slobodu, nacionalnim junakom i ‘hrvatskim vitezom'”, ali da su hrvatski intelektualci i bivši socijaldemokratski premijer Zoran Milanović (2011. do 2016.) kritikovali “kult oko toga teroriste”.

Izvor: b92

Vezane vijesti:

Miroslav Lazanski: „Ne osuđuju Hrvati majora Tepića zbog …

Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje podizanje …

Zagreb protestuje zbog spomenika majoru Tepiću | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top