Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje podizanje spomenika Tepiću

Hrvatsko Ministarstvo branitelja saopštilo je da je “zgroženo” i da osuđuje postavljanje spomenika majoru jugoslovenske vojske Milanu Tepiću u Beogradu.

Spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću otkriven je juče u Beogradu
Spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću otkriven je juče u Beogradu

To ministarstvo u saopštenju tvrdi da se Vlada Srbije “veličanjem terorističkog čina i osobe koja je u samoubilačkoj akciji svesno uzrokovala smrt velikog broja ljudi, provodeći velikosrpsku agresiju na teritoriji Hrvatske, poistovećuje sa tom velikosrpskom idejom i politikom”, prenosi Hina.

Ministarstvo navodi da je Tepić “bio svestan razmera posledica koje podizanje skladišta može izazvati”, a da je “samo zahvaljujući hrabrosti hrvatskih specijalnih jedinica ta tragedija nije postigla svoj puni efekt”, kao i da bi bila puno veća da Tepić “nije sprečen u nameri da digne i ostalih nekoliko skladišta u vazduh”.

Ministarstvo u saopštenju tvrdi i da je “ovakav čin istovetan mnogim terorističkim činovima s kojima se suočavaju današnja Evropa i svet”.

Istovremeno, Ministarstvo podseća da su u proteklih 10 dana iz Srbije stizale kritike na Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih porodica, jer su, kako smatra, srpskim čelnicima sporne osnovne odredbe da su “hrvatski branitelji branili i odbranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od agresije koju je, između ostalih, izvršila Srbija”.

U tim kritikama, ocenilo je Ministarstvo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodio je kako sa srpske strane postoji dobra volja da se stvari rešavaju na najbolji način, dobrosusedskim odnosima.

“Sada smo svedoci da isti čelnici koji prozivaju Ministarstvo hrvatskih branitelja zbog takozvane ratne retorike, podižu spomenik u Beogradu bivšem majoru Jugoslovenske armije Milanu Tepiću u nadležnosti dvojice ministara srpske Vlade, nazivajući ga narodnim herojem, zahvaljujući kojem je Srbija danas pravednija i bolja država, a čime zapravo priznaju agresiju JNA i Srbije na Republiku Hrvatsku”, tvrdi se u saopštenju.

Ministarstvo u saopštenju tvrdi i da je time Srbija priznala da je Hrvatska vodila “pravedan, obrambeni i oslobodilački rat”, a kako navode, na čemu se temelji novi Zakon o hrvatskim braniteljima.

Prema tvrdnjama Ministarstva, Srbija je ovim “dala poruku koja nije dobar temelj za stvaranje dobrosusedskih odnosa na koje se proteklih dana pozivaju srpski čelnici”.

U Beogradu je juče otkriven spomenik Milanu Tepiću, majoru JNA, koji je poginuo tako što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

U Beogradu otkriven spomenik heroju Milanu Tepiću (FOTO)

Svečano otkrivanje spomenika za majora Tepića

Obilježavanje 26 godina od stradanja majora Milana Tepića

U ime časti – govor majora Milana Tepića

Postavljen spomenik majoru Milanu Tepiću

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: