Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nemačka potcenila užasne posledice ustaške politike

ustase.jpg„Nemačka i njeni Hrvati“ je treća publicistička knjiga Urliha Šilera, a izazvala je i najveću pažnju javnosti zbog teze da je nemačka politika 90-ih propustila priliku da interveniše zbog parcijalne rehabilitacije ustaštva, što je bila i njena istorijska odgovornost.

S druge strane, Šilera optužuju da je napisao antihrvatski pamflet, a u razgovoru za „Tportal“ ugledni nemački novinar objašnjava šta je bio cilj njegove knjige.

Kako ste uopšte došli u Jugoslaviju 1953, tada kao mladi nemački slavista?

– Želeo sam da svoje znanje ruskog iz zarobljeništva nadopunim još jednim slovenskim jezikom. Tada je bio aktuelan srpsko-hrvatski, naročito jer je
Jugoslavija počela da se otvara prema Zapadu. Imao sam potpunu slobodu kretanja, što nije bio slučaj sa stranim novinarima u drugim komunističkim zemljama…

Kada je trebalo da dođem u Jugoslaviju nisam imao novca. Zato sam se prijavio za rad u tzv. međunarodnoj brigadi koja je trebalo da pomogne izgradnji
autoputa. Tako sam dobio pismo iz Sarajeva od svog budućeg dobrog prijatelja Novice, koji me je pozvao k sebi, u rodno selo pored Čapljine, na učenje jezika.

Novica je živeo sam sa nekoliko braće i kada sam jednoga dana pitao gde im je majka, dobio sam odgovor da su je ubile ustaše. U jesen 1944. su je transportovali u Jasenovac i tamo pogubili, samo zato što je bila Srpkinja.

Bio sam šokiran tim saznanjem. S obzirom da je Hitlerova Nemačka bila odgovorna za uništenje prošle Jugoslavije, a da je na vlast u Hrvatskoj dovela najgore ultranacionaliste, zapitao sam se kolika je odgovornost Nemaca za sve ustaške zločine.

U to vreme, početkom 50-ih godina prošlog veka, nije bilo puno informacija o ustaškom pokretu koji je mržnju prema Srbima pretvorio u svoj politički aksiom.

Neki su vam zamerili da ste napisali antihrvatski tekst?
– Ustaše su pobile desetine hiljada ljudi, ne štedeći ni žene ni decu, a bili su i naročito okrutni u svojim zločinima. Takva strastvena politika klanja ipak je bila vlastita inicijativa ustaša, koji su u svemu ostalom kao robovi imitirali Treći Rajh, od konclogora do arijevskih zakona.

U knjizi „Nemačka i njeni Hrvati“ sam sakupio mnogo proverenog istorijskog materijala. Odbijam prigovor da je moja knjiga antihrvatska, meni se
čini da je baš suprotno.

Svi podaci koje sam naveo o vladavini ustaša treba da, između ostalog, pomognu mlađim generacijama da otvore oči i nauče da ispravno procenjuju
istorijske događaje, ali i ukažu na negativan uticaj koji je Nemačka imala na Hrvatsku.

Zašto vrh nemačke politike, Kol i Genšer, nisu reagovali na izjave Franje Tuđmana kojima je on dao legitimitet zločinačkoj NDH?
– Nemci su naučili da se ispravno nose sa svojom istorijskom odgovornošću za Drugi svetski rat, ali su zato potisnuli svoju ulogu na Balkanu, što je dovelo do novih grešaka.

Kol i Genšer su potcenili traumatične posledice ustaške politike pa su strah hrvatskih Srba od obnove NDH pod vođstvom Tuđmana tumačili isključivo kao rezultat srpske ratnohuškačke politike iz Beograda.

Zapravo ni danas nije jasno zašto su Kol i Genšer tako snažno podržavali Tuđmana u svemu, iako je on više puta javno izrekao svoje planove za podelu BiH. Zbog takve Tuđmanove politike rat u BiH je bio mnogo krvaviji – rekao je između ostalog Urlih Šiler.

Izvor: Vesti online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: