fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NEMA POZITIVNIH PROMJENA PREMA SRPSKIM IZBJEGLICAMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja/oluja-izbjeglice.jpg

BEOGRAD, 31. AVGUSTA /SRNA/ – U Hrvatskoj nije došlo do očekivanih fundamentalnih pozitivnih promjena kada je riječ o povratku srpskih izbjeglica, saopšteno je danas iz Komesarijata za izbjeglice Srbije povodom 19. godišnjice pogroma srpskog naroda u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

Komesarijat je naveo da je u hrvatskoj akciji, koja je započela 4. avgusta 1995. godine, za svega nekoliko dana iz Hrvatske u Srbiju protjerano više od 200.000 Srba, a ubijeno ih je oko 2.500, dok se još oko 2.000 Srba vodi kao nestalo.

U saopštenju se ističe da činjenice i dalje demantuju tvrdnje iz preporuke visokog komesara UN za izbjeglice iz aprila ove godine, da izbjeglicama iz Hrvatske prestane izbjeglički status zbog „suštinskih promjena“ u toj zemlji.

Komesarijat ističe da je u Hrvatskoj i dalje prisutna društvena diskriminacija i nasilje prema manjinama, posebno prema Srbima i Romima, što obeshrabruje povratak.

U saopštenju se dodaje da nekoliko desetina hiljada izbjeglica nije povratilo svoje stanarsko pravo, da Hrvatska nije obnovila više od 10.000 srušenih srpskih kuća u područjima gdje nije bilo ratnih dejstava i oko 8.000 kuća na područjima zahvaćenim ratom, te da Srbima nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište.

Hrvatska nije provela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, navodi se u saopštenju.

Komesarijat ističe da nadležene institucije u Hrvatskoj ne procesuiraju pojedince i grupe, koje šire govor mržnje, vode kampanju protiv srpskog jezika i pisma, podstiču nasilje prema Srbima ili ih fizički napadaju.

Hrvatska nije isplatila ni zaostale, a neisplaćene penzije, dinarsku i deviznu štednju, u zastoju su postupci u vezi sa obnovom imovine i stambenim zbrinjavanjem bivših nosilaca oduzetih stanarskih prava u Hrvatskoj, a zabilježeni su i slučajevi oduzimanja ličnih karata izbjeglicama.

Pozivajući se na rezultate studije „Manjinski povratak u Republiku Hrvatsku“, koja je izrađena na inicijativu UNHCR-a, Komesarijat je naveo da od 130.000 registrovanih povratnika srpske nacionalnosti u Hrvatskoj ostaje da živi samo 38 odsto, u Srbiju se vraća oko 45 odsto, dok ih je oko 17 odsto umrlo.

„Iz ovakvih postupaka se jasno vidi da su izbjeglice usmjerene isključivo na integraciju u Srbiji, jer je proces povratka u Hrvatsku skoro zaustavljen“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

DO 2018. TAČKA NA IZBJEGLIČKO PITANjE U BiH

SAVO ŠTRBAC: Nova “Oluja” se dogodila Srbima, ovaj put u Strazburu

Ekshumirano 18 lica ubijenih u „Oluji“

PODMUKLA HRVATSKA – Hrvati su u Hagu tvrdili da su Srbi bombardovali kolonu izbeglica iz Hrvatske

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: