Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nema nade uz Pupovca

pupovac.jpg
Milorad Pupovac

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je da je predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac učinio sve da približi Hrvatsku Evropskoj uniji, koristeći svaku priliku da skine odgovornost sa Hrvatske za sve ono što je učinila za vrijeme posljednjeg građanskog rata od 1991. do 1995. godine.

Komentarišući izjavu Milorada Pupovca da ne podržava peticiju srpskih izbjeglica za rješavanje imovinsko-pravnih problema Srba iz Hrvatske prije nego što Hrvatska uđe u EU, Budimir kaže da se od Pupovca i nije moglo očekivati da podrži tu peticiju, jer se on od samog početka nalazio „na drugoj strani“.

Budimir kaže da je nedavno održani božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu zloupotreba Božića kao najsvetijeg hrišćanskog praznika koji je Pupovcu poslužio za političku promociju i za amnestiju Vladimira Šeksa kome je dodijelio nagradu SNV-a koja nosi časno ime Nikole Tesle.

– Ako se iko u Hrvatskoj dokazao u mržnji prema Srbima bio je to Šeks, posebno kao vojni tužilac koji je od 1992. godine osudio mnoge Srbe u odsustvu na dugogodišnje robije, bez ikakvog razloga. Ako je i od Pupovca, previše je, zaključio je Budimir.

On podsjeća da je, na poziv Pupovca, prisustvovao Božićnom prijemu SNV-a 2007. godine sa delegacijom izbjeglica iz Beograda, te da je u svom pozdravnom govoru prozvao prisutnog Ivu Sanadera tako što je sve zvanice podsjetio na probleme sa kojima se susreću Srbi u izbjeglištvu.

– Konstatovao sam da Božić u izbjeglištvu nije isto kao i Božić na kućnom ognjištu i da očekujem da ćemo naredni Božić dočekati u svojim kućama i stanovima. Replicirao mi je Sanader da se tome ne nadamo jer su nas riješili u dogovoru sa Pupovcem preko tzv. Programa stambenog zbrinjavanja. A, kako su nas riješili svima je sada postalo jasno. Umjesto vraćanja imovine i stanarskih prava uvode novi rok za stambeno zbrinjavanje na područjima izvan državne brige, a preko najavljene donatorske konferencije skidaju svaku odgovornost sa Hrvatske, navodi Budimir.

On kaže da se Srbi iz Hrvatske nemaju čemu nadati od politike koju Pupovac vodi kao koalicioni partner HDZ-a.

– Za sve ovo vrijeme od kada su u vlasti sa HDZ-om, nisu uspostavili nikakav kontakt sa izbjeglim i prognanim Srbima. Nažalost, njegova politika ima podršku od institucija u Srbiji jer im je svima bliža Evropska unija od položaja onog dijela njihovog naroda kome su oduzeta sva ljudska i građanska prava, dodao je Budimir.

Izbjeglička udruženja Srba iz Hrvatske krajem prošle godine pokrenula su akciju prikupljanja potpisa u Srbiji i još 27 zemalja kojima žele da ojačaju peticiju koju je krajem oktobra prihvatilo 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova, a kojom se od vlada vodećih zapadnih zemalja, UN, OEBS-a, evropskih institucija i čelnika traži da ne dozvole da Hrvatska uđe u EU dok ne ispoštuje sva prava izbjeglih Srba, kao što su imovinska, stanarska, penziona i druga.

Od Evropske unije traže da sa Vladom Hrvatske ne potpisuje ugovor o pristupanju sve dok ne budu ispunjene obaveze prema građanima srpske nacionalnosti.

(SRNA)

Izvor: srpskacafe

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: