fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НЕКО ДА ОДГОВАРА ЗА СМРТИ ХАШКИХ ЗАТВОРЕНИКА

Savo_Strbac_1-30a66250Предсjедник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изjавио jе, поводом изненадне смрти бившег команданта Српске воjске Краjине генерал-маjора Милета Мркшића, да би било вриjеме да неко одговара за толике смрти хашких притвореника и осуђеника.

Он jе поставио питање како jе могуће да затворски љекари у лисабонском затвору нису на вриjеме открили тако опаку болест и нису обавиjестили Хашки трибунал по чиjоj jе одлуци генерал Мркшић и доспио у лисабонски затвор или Амбасаду Србиjе.

„Како jе могуће да човjек са диjагнозом `астма и физичка исцрпљеност` умре за свега двадесетак дана по приjему у болницу, односно четири дана по новоутврђеноj диjагнози `карцином плућа`?“, упитао jе Штрбац.

Он jе упитао и зашто су власти у Србиjи наjавиле да ће тражити Мркшићево премjештање у Србиjу ради лиjечења тек када су медиjи обjавили апел његове кћерке „иако су о његовом стању обавиjештени петнаестак дана раниjе“.

Штрбац jе подсjетио да су у шведском затвору Биљану Плавшић малтретирале затворенице муслиманке, а генерал Радислав Крстић тешко jе претучен у британском затвору. Услови у естонском затвору, у коjем дугогодишњу казну издржава бивши предсjедник РСК Милан Мартић, „нису далеко одмакли од стаљинистичких гулага“.

Он jе истакао да jе у притворскоj jединици Хашког трибунала у Шевенингену до сада умрло девет притвореника, међу коjима jе седам Срба – Ђорђе Ђукић, Славко Докмановић, Милан Ковачевић, Слободан Милошевић, Момир Талић, Милан Бабић и Мирослав Дероњић, а генерал Мркшић jе први коjи jе умро ван Шевенингена.

У броj умрлих нису укључени они коjи су због подмакле болести пуштени из притворске jединице и убрзо умрли на слободи.

„Иначе, Трибунал према свом статуту не може изрећи смртну казну, али и да може, тешко да би их толико, колико их jе обољело на смрт и умрло у његовоj притворскоj jединици, укључуjући и смрт Мркшића у лисабонском затвору, осудио на ту казну“, закључио jе Штрбац.

Бивши комадант Српске воjске Краjине генерал-маjор Миле Мркшић, рођен у Вргинмосту, преминуо jе jуче у лисабонском затвору у Португалу, у коjем jе од 2012. године издржавао казну по налогу Хашког трибунала.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

МИЛЕ МРКШИЋ ПРЕМИНУО У ЗАТВОРУ – Jadovno 1941.

ŠTRBAC: DOKAZAĆEMO DA JE NAD SRBIMA IZVRŠEN GENOCID …

ПОЧИЊЕ ПРОЦЕС У ХАГУ – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: