Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nekad kad zapepeli vazduh, možda je Čiča: Godišnjica od ubistva generala Draže Mihailovića

Nekad kad zapepeli vazduh… Jasno razaznam u njemu Svetoga Savu. Al’ nekad se desi da neka druga trunčica pepela padne mi na glavu. I ne znam koja je te trunčice priča, ali zastanem i pomislim – možda je Čiča

Draža Mihailović
Draža Mihailović

Na današnji dan desila su se dva tragična događaja koja su imala teške posledice po sudbinu srpskog naroda – 1918. godine komunisti su zvjerski likvidirali rusku carsku porodicu Romanovih, a 1946. od iste ruke stradao je i vođa srpskog antifašističkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović.

1946. godine zverski je likvidiran general Dragoljub Draža Mihailović, poslije montiranog procesa vladajuće Komunističke partije Jugoslavije.
„Nekad kad zapepeli vazduh… Jasno razaznam u njemu Svetoga Savu. Al’ nekad se desi da neka druga trunčica pepela padne mi na glavu. I ne znam koja je te trunčice priča, ali zastanem i pomislim – možda je Čiča“, zapisao je danas na svom fb profilu Marko Kovačević.

Mihailović je bio armijski general i načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini.

Poslije Aprilskog rata, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru, gdje je osnovao pokret otpora protiv okupatora.

Nakon Drugog svetskog rata nove komunističke vlasti su ga uhapsile, osudile na smrt i poslije strijeljanja sahranile na tajnom mjestu.

Mihailović je jedan od najodlikovanijih oficira u istoriji moderne srpske države, a poslednje odlikovanje mu je dodijelio posthumno američki predsjednik Hari Truman marta 1948. godine.

Odlikovao ga je ordenom Legija za zasluge prvog stepena zbog organizovanja i vođenja veoma važnih snaga otpora protiv neprijatelja u okupiranoj Jugoslaviji, spasavanju američkih avijatičara oborenih nad Jugoslavijom, doprinosu savezničkoj stvari i pomoći u konačnoj pobjedi daveznika u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: