fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Нека се љути ко хоће, али Хрвати су Срби!

Проф. др Никола Жутић
Проф. др Никола Жутић

Ових дана пажњу jавности привукла jе изjава угледног хрватског историчара млађе генерациjе Твртка Јаковине хрватскоj телевизиjи, да су Срби 1918. године спасли Хрвате и да Хрватска, да jе Срби нису прихватили у заjедничку државу, данас не би постоjала. Јаковина jе рекао и да би у том случаjу „такозвани Хрвати из Загреба и Загорjа били мађарска провинциjа, а остатак католичког становништва из Далмациjе, Славониjе, Лике и БиХ – оно што и jесу – Срби католици“.

Говорим само истину, не ширим мржњу Срби и Хрвати су jедан народ

Цењени колега jе поновио тврдње коjе jа износим већ две децениjе и због коjих сам у хрватскоj, али и добром делу српске jавности, прокужен – каже у интервjуу за Пресс Никола Жутић, угледни српски историчар, научни саветник Института за савремену историjу у Београду.

Да ли вас jе ова изjава изненадила?

– Ниjе, jер Јаковина припада групациjи хрватских либералних историчара коjи негуjу критички приступ историjи 20. и 21. века. На сусретима српских и хрватских историчара од 1999. до 2004. године он се аргументовано сучељавао са историчарима великохрватског клерикалног усмерења, какви су повратник из емиграциjе др Јуре Кришто и др Јосип Јурчевић. Изгледа да колега Јаковина више ниjе могао да издржи притисак фантастичних тврдњи о великохрватскоj прастароj историjи, па jе jавно проговорио о суштини и карактеру хрватске нациjе. Његове ставове о значаjу коjи jе за Хрвате имало стварања заjедничке државе са Србима потврђуjе изjава истакнутог хрватског политичара Анте Павелића стариjег (Зубара) из децембра 1918. године, када jе за хрватску државу написао да би без jугословенског уjедињења Хрватска обухватала три до четири жупаниjе око Загреба (загребачку, вараждинску и крижевачку).

Формално, РСК jош постоjи

Савет безбедности УН никада ниjе ставио ван снаге Венсов мировни план и своjе резолуциjе, коjима се гарантуjе постоjање РСК, као демилитаризоване зоне, под заштитом УН и њених мировних снага. Значи ли то да РСК формално-правно jош постоjи?
– Не само по резолуциjама СБ УН, већ и по референдуму на коjем су се њени становници изjаснили да не желе да живе у независноj Хрватскоj. Таj плебисцит jе био утемељен на тада важећем Уставу СФРЈ. И на „вилсоновском“ праву народа на самоопредељење. Ако jе то право признато сепаратистичким покретима Хрвата, Словенаца, муслимана, Македонаца и на краjу Црногораца, коjи су разбили међународно признату чланицу УН, то право jош више припада Србима из Краjине.
Како то да Србиjа никада ниjе затражила да се на дневни ред разговора о Косову стави и питање РСК и статуса Срба у Хрватскоj?
– Тако што су, кад jе у питању судбина прекодринских Срба, све српске (србиjанске) владе водиле капитулантску политику. Нарочито у случаjу Срба у Хрватскоj. Из Хрватске jе протерано пола милиона Срба и нико их више не помиње.

Како обjашњавате да ова револуционарна изjава ниjе изазвала никакву реакциjу српске стручне jавности?

-На прсте се могу изброjати српски историчари коjи нису прихватили ватиканску подвалу о хрватскоj нациjи са хиљадугодишњом традициjом, коjу су после прихватили и усавршили Брозови историчари. Људи су на томе изградили име и кариjере и ниjе згодно да сад кажу: „Јаковина и Жутић су у праву. Све што смо причали и писали било jе погрешно.“ А jош незгодниjе би било да полемишу, jер против себе имаjу историjске чињенице. Зато ћуте. Уосталом, Срби се радо поводе за већином. Не само у политици, већ и у науци.

Колико ставови угледног хрватског историчара могу утицати на промену односа Хрвата према Србима и Југославиjи?

Оваква изjава може само додатно да разбукта великохрватске страсти код већине хрватског народа. Тврдња да jе већина Хрвата настала од Срба за њих представља наjвећу могућу увреду. И сам сам сведок таквог понашања Хрвата на моjе тврдње да смо ми наjближа крвна и jезичка браћа, jер потичемо од истог српског историjског корена. Психолошки синдром малих разлика jе наjопасниjи за народносне конфликте и ратове.

Ваши ставови да су Хрвати углавном Срби, а Далмациjа, Дубровник, Лика, Кордун, Баниjа и БиХ српски историjски краjеви, и у добром делу српске jавности, коjа jе одгоjена на историjским фалсификатима, дочекивани су као претеривање, jерес…

– У српскоj историографиjи и jавном мњењу превладаваjу стереотипи о Хрватима као старом етничком народу коjи се доселио заjедно са Србима у седмом веку, о њиховоj староj државности и културноj надмоћи. Чињенице говоре следеће. По аустроугарском попису становништва из 1850. у Далмациjи jе било 330.000 Срба римокатолика и 70.000 православних Срба, без помињања Хрвата. У Славониjи jе било 250.000 Срба православних и римокатоличких, тзв. Шокаца, без помињања Хрвата. У Истри са Кварнерским отоцима било jе 134.555 римокатоличких и православних Срба, без помињања Хрвата. У Лици Срби почињу да се католиче тек после 1679. године, када то подручjе заузима Аустриjа. Ако Јаковина и Жутић лажу 2014. године, зашто би Аустриjанци и Мађари, доказани противници Срба, лагали 1850. године у корист Срба?

А БиХ?

– У БиХ Хрвата скоро и ниjе било све до аустроугарске окупациjе 1878. године, када броjни досељени странци и новостворени Срби римокатолици почињу да носе хрватско име. Ту акциjу су предводили надбискуп Штедлер и фрањевци, коjи су и тада jош писали ћирилицом. Навешћу пример Ливна, коjе се данас сматра бастионом хиљадугодишњег Хрватства. Е у том Ливну прва католичка породица поjавила се 1709. године. После jе таj краj насељаван Србима католицима из Далмациjе, и неке домаће породице су под утицаjем агресивних жупника, углавном због материjалне користи, напуштале православље, али су се до краjа 19. века сви они изjашњавали као Срби.
Фра Јукић jе у другоj половини 19. века писао да jе „Хрватство гледе Босне у сну снивало“.

 – Морало jе снивати, кад га ниjе ни било.

Да ли су Хрвати пре 1918. године имали своjу државу?

 – Хрвати ни пре ни после 1918. нису имали своjу државу. Од времена њиховог стварања од Срба и разних римокатоличких народа – Италиjана, Германа, Чеха и Мађара, током 19. века, они су били поданици Хабзбуршке монархиjе. Потом су били држављани Краљевине СХС. Прву државу добили су проглашењем марионетске НДХ 1941. године. Потом су ту творевину, подигнуту геноцидом над милион Срба, утврдили Тито и комунисти, а довршили Ватикан и западне неолибералне силе предвођене Немачком и САД.

Зашто Запад подржава Хрвате?

 – Одговорићу противпитањем. Да су Срби католици и да нису блиски са Русима да ли би им било отето Косово, да ли би били бомбардовани, да ли би над њима био извршен геноцид и да ли би постоjала хрватска држава? Одговор jе, не.

Па добро, ваљда међу данашњим Хрватима има изворних Хрвата?

– Шта значи изворних Хрвата? Мањи броj историчара тврди да су сви штокавци Срби, а да су Хрвати само каjкавци, иако су они, посматраjући их лингвистичко-историjски, Словенци. Други, већи део историчара, сматра да су сви штокавци српског етничког основа, да су каjкавци Словенци а да су стари „изворни“ Хрвати само чакавци Истре и приморjа. За ту хипотезу ипак не постоjи поуздан изворни историjски основ. Она jе наметнута од неких филолога (jезикословаца) из 19. века, као што су Копитар, Добровски, па чак и Вук Караџић, али jе негираjу наши наjистакнутиjи диjалектолози Милан Решетар и Александар Белић. Они у своjим радовима, с краjа 19. и почетка 20. века, тврде да постоjе два српска диjалекта – штокавски и чакавски. Српство чакаваца потврђуjу и поменути статистички подаци аустриjског пописа из 1850. године, по коме jе у Истри и на Кварнерским отоцима живело 134.555 Срба римокатоличке и православне вере, уз присуство Италиjана и Словенаца. О Хрватима нема ни помена.

Хрвати вештачка нациjа!

Критичари вас оптужуjу да ширите мржњу према Хрватима, да их негираjући да постоjи хрватска нациjа вређате?
– Тврдим да су Хрвати, у ствари Срби, да смо jедан народ. Шта jе ту ширење мржње? Износим истину. А она гласи да су Хрвати вештачка нациjа, чиjи jе наjвећи део настао покатоличавањем Срба. Остало jе романско-германско-мађарска мешавина.

По чему jе Дубровник српски, а не хрватски град?

 – То jе српски град, коjи jе краjем деветнаестог века, слично као и Вуковар, претворен у великохрватски рубни бастион, а након Другог светског рата, вољом комуниста, потпуно „ослобођен“ од Срба, коjи су проглашени Хрватима. О Дубровнику као националном и културном седишту jужнодалматинских Срба наjбоље сведочи попис становништва од 31. децембра 1890, по коме jе дубровачка општина имала 11.177 становника, од коjих jе било 9.713 Срба римокатоличких и православних. У самом граду живела су 5.823 Србина. У попису стоjи да Дубровчани говоре српским jезиком, а писали су Вуковом латиницом и ћирилицом. Остатак становништва припадао jе Италиjанима (Романима) 716, Мађарима (384), Немцима (285) и другима.

Колико jе било Хрвата?

 – Ниjе их било. Или мислите да би Аустриjанци, чиjем jе царству одлуком Бечког конгреса Дубровачка република припоjена 1815. године, пропустили да помену Хрвате да их jе било у Дубровнику? Уосталом, чињеница да jе на првим изборима у Дубровнику 1867. победила српска „народна“ странка и да jе владала све до избиjања Првог светског рата разумном бићу све говори. А сада у том Дубровнику нема Срба, претворили су га, као и српски Вуковар, у бастион мржње према Србима. У томе су отишли толико далеко да су недавно прогласили постоjање „хрватске ћирилице“.

Зашто?

 – Па зато да би могли да обjасне откуд у културном наслеђу Дубровника тоне писаних трагова на ћирилици.
У моди jе и похрваћивање истакнутих српских научника?
– Да. Уз благонаклоност Србиjе и српске елите, коjа ноjевски храбро држи главу у песку пред разарањем српског етничког и териториjалног простора, пред крађом српске културне баштине, Никола Тесла, син православног свештеника, ускоро ће постати Хрват и римокатолик.

Хрвати своjатаjу и Руђера Бошковића?

 – Пре три године Хрватска jе званично организовала прославу 300. годишњице рођења „великог хрватског знанственика“ Руђера Бошковића. Иначе, Руђер се целог живота изjашњавао као Србин, његов отац Никола jе православац из српског села Орахов До код Требиња а маjка Пава кћерка латинског трговца Баре Бетере. Међутим, заjедно са плеjадом истакнутих српских стваралаца, од Марина и Боре Држића, Шишка Менчетића и браће Воjновић, до Милана Решетара, великохрватска пропаганда га jе превела у Хрвате.

Зашто Србиjа ниjе обележила ту годишњицу?

 – Кад српска држава ниjе обележила 200. годишњицу рођења наjвећег српског песника Петра Петровића Његоша, свако питање о (не)обележеним годишњицама у Србиjи jе сувишно.

Чиме обjашњавате мржњу Хрвата коjа jе резултирала геноцидом над православном браћом у Другом светском рату?

 – Пре свега, страховитом пропагандом и утицаjем Ватикана, коjи не може да поднесе да на Балкану, ту пред своjим вратима има огромне териториjе под контролом православља. Фратри су били наjагилниjи агитатори за рушење Југославиjе, они су оснивали прве усташке jединице, предводили прве покоље српског становништва. Имате стотине фратара коjи су лично клали српске жене и децу. У то коло мржње упрегли су се и хабзбуршки кругови коjи су Србе окривљивали за пропаст Аустроугарске. Завршни допринос дала jе Коминтерна. Лењин и руски бољшевици нису могли да опросте што jе краљ Александар примио 300.000 Руса коjи су побегли од њиховог терора.

Међутим, Ватикан jе формирао комисиjу коjа треба да одлучи да ли ће Алоjзиjе Степинац бити проглашен за свеца?

 – Надбискуп Степинац jе настављач агресивног клерикализма и хрватског национализма свог претходника – надбискупа Антуна Бауера, коjи jе у лето 1914. jавно благосиљао хрватске воjнике у аустриjским униформама коjи су jуришали на Краљевину Србиjу. У НДХ Степинац се понашао истоветно као надбискуп Бауер у време Првог светског рата, испољаваjући солидарност са германском солдатеском и нарочито са хрватским режимом Анте Павелића и његовим настоjањем да утемељи НДХ као ортодоксно чисту хрватску државу. Што су комунисти, Туђман и Запад коначно успели.

Они коjи бране Степинца тврде да jе спасавао Србе?

 – Као што сам рекао, броjни њему подређени свештеници подстрекавали су и извршавали злочине, предводили кољачке одреде, jедан од њих, фра Маjсторовић, jе био управник логора Јасеновац, а нема податка да jе неког од њих Степинац позвао на одговорност, а камоли казнио. У време Степинца у Хрватскоj jе на силу покатоличено десетине хиљада Срба. И само његово проглашење за блаженог jе скандал, ругање вери. Гурање прста у ок Србима и православљу. Али када се Ватикан другачиjе понашао?

Да ли jе могуће српско-хрватско помирење и шта jе предуслов?

– Шанса за помирење Срба и Хрвата свакако постоjи, али оно jе могуће само преко катарзе хрватског народа.

На шта конкретно мислите?

– На прихватање историjске истине о коjоj говори др Јаковина. На признање злочина геноцида над српским народом, без умањивања броjа жртава, на искрено покаjање и извињење за Јасеновац, Јадовно, Градишку и стотине сличних кланица. На повратак прогнаних Краjишника. Међутим, Хрвати и даље неразумно окривљуjу српску библиjску жртву за све недаће овога света, њима jе наjвећи државни празник дан када су убили 2.000 и протерали 300.000 краjишких Срба, па у таквом начину размишљања не видим наду да ће до помирења скоро доћи.
Пише: Душан Марић

Извор: Press

 

Везане виjести:

СВОЈАТАЊЕ СРПСКОГ АНТИФАШИЗМА – Jadovno 1941.

ХРВАТСКА СТРАНА ИСТОРИЈЕ: Ево како Хрвати виде Први 

Твртко Јаковина: Лицитирање уласком у град Загреб – Jadovno 

Хрватски радио 101: Сjећамо се – Jadovno 1941

Шпигл: на подручjу Југославиjе процентуално  – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: