Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Neizvjestan nastavak ekshumacije u jami Radača kod Mostara

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Nastavak ekshumacije u jami Radača kod Mostara, gdje se pretpostavlja da se nalazi veliki broj žrtava srpske nacionalnosti, pod znakom je neizvjesnosti. Razlog-nedostatak novca.

Bar tako kažu u bh. Tužilaštvu koje je od Ministarstva finansija BiH zatražilo dodatnih dva miliona maraka za troškove ekshumacija.

Novca u budžetu nema, a Srbi se opravdano se pitaju da li je nedostatak novaca zaista razlog za obustavljanje ekshumacija.

Od zatraženih dva miliona maraka, za jamu Radaču-Mostar, bh. Tužilaštvo traži 405 hiljada, Jakarinu kosu-Prijedor 500 hiljada, sanaciju Buća potoka cijelih milion, a za ostale troškove 95 hiljada.

Iz Savjeta ministara odgovoraju da tih sredstava u budžetskoj rezervi, koja je svega 599 hiljada, nema: „Zahtjevu Tužilaštva nije se moglo udovoljiti zbog činjenice da je zahtjev iznosio mnogo više od ukupno raspoloživih sredstava.“

I dok se poziva Tužilaštvo da sveobuhvatno analizira potrebna sredstva i da prestruktuisanjem obezbijedi finansiranje tih aktivnosti, porodice srpskih žrtava ukazuju da Tužilaštvo nikome ne polaže račune, te da je diskriminacija žrtava odavno prisutna.

„Zbog čega nikad nije nestalo sredstava kad se traže recimo bošnjačko-muslimanske žrtve? Uvijek nestane sredstava kad je riječ o srpskim žrtvama. I sad će reći neko iz Tužilaštva- nema sredstava, nećemo Radaču dalje raditi da se ne bi otkrilo koliko u Radači ima posmrtnih ostataka, najviše Srba, a poslije toga i nelojalnih Bošnjaka, muslimana, Hrvata“, kaže Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije.

Podsjećaju porodice da se Radača i ranije obustavljala, iako pare nisu bile u pitanju. Da su pod raznim izgovorima stali i Alipšino polje i Kazani i Buća potok, za čiju sanaciju Tužilaštvo traži milion maraka.Madić kaže da je isto tako bilo za gradsku deponiju i da je rečeno – nema para za nastavak.

I dok novca za ekshumacije nema, i te kako ga ima za finansiranje komunalnih preduzeća u Visokom i Tuzli za takozvano čuvanje posmrtnih ostataka, gdje, smatraju srpski predstavnici, vladaju velike manipulacije.

„Za ovo vrijeme, to stalno govorim, preko pet miliona je utrošeno na to takozvano čuvanje a za ekshumacije preko dva miliona. Eto vidite taj disiparitet“, ističe Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Novca za ekshumacije nema zbog nedomaćinskog poslovanja i nikave kontrole gdje se on zapravo troši – ističe i srpski član Kolegijuma direktora Instituta za nestale Milutin Mišić: „Ja ću vam samo reći da smo nekad imali toliko novca da nismo mogli da utrošimo budžetska sredstva, da smo jedne godine čak troškove čuvanja tijela, koja se plaćaju preko kantonalnih i okružnih tužilaštava, utrostručili da bi se izvršio utrošak sredstava.“

I dok se očigledno novac namijenjen ekshumacijama troši netransparentno i u druge svrhe, dotle lokacije na kojima se pretpostavlja da kriju posmrtne ostatke srpskih žrtava ostaju neispitane, a zahtjevi za ekshumacijama, i pored sudskih naredbi, ostaju neizvršeni u ladicama tužilaštva.

(RTRS)

Izvor: ISKRA

 

Vezane vijesti:

Mostar: Tela Srba u jami Radača zalivena betonom | Jadovno …

Iskopavanje iz Radače pod znakom pitanja | Jadovno 1941.

Mostar: Tužilaštvo BiH potvdilo da je u Radači veći broj …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: