Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

‘Негирање нацистичких злочина могуће само у Хрватској’: Јеврејска општина и антифашисти послали оштру поруку власти

Огњен Краус у Јасеновцу
Огњен Краус у Јасеновцу

»Ма колико плитке биле клевете и лажи на којим се та нетрпељивост изграђује, оне мало по мало стварају јавно мнијење«, додао је Пусић и рекао да је тако почео нацизам.
Говорници су се посебно осврнули на премијеру филма Јакова Седлара »Сто година србијанског терора у Хрватској»

Антифашистичка лига Републике Хрватске и Жидовска опћина Загреб обиљежили су у петак навечер у Мештровићевом павиљону 80. годишњицу погрома над њемачким Жидовима, познатим као Кристална ноћ, уз позив да се не изједначавају усташтво и антифашизам те упозорење на опасност од ксенофобије и национализма.

У ноћи с 9. на 10. студени 1938. нацисти су организирали погром Жидова диљем Њемачке и Аустрије који је резултирао стотинама убијених Жидова и ухићењем и слањем њих око 30 тисућа у нацистичке логоре смрти. Спаљено је 177 синагога, оскрвнута жидовска гробља те уништено више од 7.000 трговина у жидовскоме власништву.

Тога дана започело је најмрачније раздобље људске повијести, холокауст, подсјетио је предсједник Координације жидовских опћина Хрватске Огњен Краус.

Позвао је и да се престане измишљати и стварати нова повијест Хрватске и Другог свјетског рата.

»Како у Њемачкој и Аустрији, тако ни у једној земљи западне Еуропе није могуће релативизирати или негирати постојање концентрацијских логора смрти, изједначавати жртве нацизма и антифашизма, Сила Осовине и Савезничких снага, не смије се релативизирати што је била нацистичка Њемачка, жртве нацизма, што се догађало у логорима смрти. То је могуће у Републици Хрватској«, рекао је Краус.

Позвавши да се не изједначавају антифашистички покрет и усташки покрет , »кољачи и жртве«, Краус је посебно упозорио на опасност од национализма и ксенофобије.

»Поштовани министре полиције Божиновић, министре правосуђа Бошњаковић, државни одвјетниче Јеленић, предсједниче Владе Пленковић, предсједниче Сабора Јандроковић, поштована предсједнице Републике Хрватске Грабар Китаровић, јесте ли прочитали Устав РХ на који сте присегли приликом преузимања дужности и је ли вам познат казнени закон? До када ћете продавати част ове земље која је антифашистичким покретом опрала образ од усташког покрета?«, упитао је Краус.

»Обиљежавање годишњице Кристалне ноћи не радимо само због тога што је то значајан повијесни догађај већ јер је то значајно упозорење на путу сваког друштва. У Хрватској то је упозорење куда суставно потицана нетрпељивости може водити«, истакнуо је предсједник Антифашистичке лиге Зоран Пусић.

»Ма колико плитке биле клевете и лажи на којим се та нетрпељивост изграђује, оне мало по мало стварају јавно мнијење«, додао је Пусић и рекао да је тако почео нацизам.
Говорници су се посебно осврнули на премијеру филма Јакова Седлара »Сто година србијанског терора у Хрватској» која се одржава исте вечери кад и обиљежавање обљетнице Кристалне ноћи.

Пусић је устврдио како су слични филмови, усмјерени да подјарују нетрпељивост према једној мањини, излазили и из Гоеббелсовог министарства, а Краус да је »тако дошло и до Кристалне ноћи«.

Срамотним су оцијенили и што на обиљежавању 80. обљетнице Кристалне ноћи није присуствовао нитко из врха власти.

У склопу скупа сјећања приказан је документарни филм »Заборављени« ’ (The Forgotten Ones) израелске редатељице Nitze Gonen који говори о холокаусту над Жидовима у бившој Југославији.

Извор: Novi list

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: