fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nedopustivo izjednačavati Dražu Mihailovića i Antu Pavelića

Pokret obnove Kraljevine Srbije ocijenio je da zvanična Hrvatska usljed nedostatka argumenata za odbranu svoje fašističke prošlosti pribjegava strategiji izjednačavanja ustaštva sa pripadnicima Jugoslovenske vojske u Otadžbini i njihovog generala Dragoljuba Draže Mihailovića što je nedopustivo.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (Foto: Promo)
Pokret obnove Kraljevine Srbije
(Foto: Promo)

Pokret je oštro osudio izjavu ministra spoljnih poslova Hrvatske Marije Pejčinović Burić da je „Srbija zemlja koja je rehabilitovala Dragoljuba Mihailovića, jednog od najvećih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata“ i poručio da je nedopustivo da bilo ko stavlja znak jednakosti između Ante Pavelića i generala Mihailovića.

„Pavelić i NDH bili su produžena ruka Hitlerovog Trećeg rajha, a general Mihailović jedan od prvih boraca protiv nacizma u okupiranoj Evropi, najodlikovaniji srpski oficir i čovek čijoj hrabrosti su se divili državnici širom sveta“, naglašeno je u saopštenju Pokreta.

Iz Pokreta navode da je Mihailović posthumno odlikovan i američkom Legijom zasluga prvog stepena od predsjednika Harija Trumana, a da mu je francuski Ratni krst dodijelio lično Šarl De Gol, jedan od osnivača EU.

„Država Hrvatska, kao članica EU, ukoliko želi pomirenje naroda na Balkanu, trebalo bi da se odrekne ustaške prošlosti i osudi zločine Nezavisne Države Hrvatske, umesto što pokušava da izjednači ono što se jednačiti ne može“, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: