fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nedić nije progonio Jevreje

Komunisti i Žene u crnom
Komunisti i Žene u crnom

Istoričar Bojan Dimitrijević na ročištu u postupku rehabilitacije ratnog predsednika srpske Vlade. Skandalozni su pokušaji u proteklih 25 godina da se Srbima pripiše krivica za Holokaust

VLADA Milana Nedića nije vršila progon, ni likvidacije Jevreja u Srbiji, već su to činili isključivo nemačka policija i Vermaht, rekao je u ponedeljak istoričar Bojan Dimitrijević pred Višim sudom u Beogradu, u postupku rehabilitacije ratnog premijera.

– Poslednjih 25 godina traju pokušaji da se Srbima pripiše učešće u Holokaustu, što je skandalozno. Insistiram na tome da srpska vlada nije imala saznanja šta se dešavalo u logoru na Starom sajmištu – rekao je Dimitrijević.

Milan Nedić
Milan Nedić

Kako je rekao, srpske strukture vlasti samo su evidentirale Jevreje i eventualno skrivale pod srpskim imenima. Vlada je uredbe kojima se oduzimala imovina od jevrejskih porodica donosila tek 1942. i 1943, kada Jevreja više nije bilo, a imovina je prenošena na državu Srbiju.

– Nemačka komanda je posle okupacije, 16. aprila 1942, naložila da joj bude prijavljena celokupna muška populacija Jevreja, a njihove likvidacije počele su u znak odmazde zbog ustanka komunista, u julu, da bi se ispunile kvote 1:50 i 1:100 za ranjenog ili ubijenog Nemca – kazao je Dimitrijević.

Takođe je naglasio da je glavna karakteristika tadašnje srpske vlade bila borba protiv komunizma, koji je u to vreme smatran za najveće zlo za Srbiju. Odgovarajući na pitanje suda, on je rekao kako smatra da Nedić nije bio germanofil:

– Mislim da je hteo da sačuva Srbiju i da je radio u interesu srpskog naroda.

UDARCI ZA „SMRT FAŠIZMU“ TOKOM ročišta ispred zgrade Višeg suda, u Timočkoj ulici, okupili su se, s jedne strane, komunisti i Žene u crnom, a sa druge ljotićevci i pristalice rehabilitacije, pevajući partizanske i četničke pesme. Jedan od protivnika rehabilitacije utrčao je u suprotnu grupu, vičući: „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“, našta je dobio nekoliko udaraca, dok ga policija nije odvojila.

Potvrdio je i da je Nedićevu vladu formirala, u leto 1941, Nemačka komanda za jugoistok, da bi joj pomogla u suzbijanju ustanka i vođenju upravnih poslova. Formiranje te vlade nije bilo odobreno u Berlinu. U njoj je ministarstvo unutrašnjih poslova obavljalo i poslove ministarstva odbrane. Vlada je odgovarala nemačkoj okupacionoj upravi po različitim resorima.

Upitan povodom formiranja prekih sudova, sredinom septembra 1941, Dimitrijević je ocenio da je uredba doneta kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo jer su Nemci dotle streljali i vešali zarobljenike redom, bez suđenja. Za vreme Aćimovićeve Komesarske uprave žandarmi su vršili neka streljanja, ali su mnogi upravo zbog toga dezertirali. Zato je Nedić i insistirao na tome da srpske snage ne budu odgovorne za egzekucije.

Pravni zastupnik predlagača rehabilitacije Zoran Živanović izrazio je nezadovoljstvo jer su pristigla dokumenta iz Arhiva Srbije (277 strana, od traženih 1.600) anonimizovana. On je tražio da se skine oznaka tajnosti sa imena:

– Arhiv se pozvao na neki pravilnik BIA, koji nije objavljen, pa ne znamo čak ni da li je donet.

Sledeće ročište zakazano je za 19. septembar.

večernje NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nedić ili vatikansko-kominternovski rozarijum mejnstrim istoriografije

Falsifikovanje holokausta u Srbiji

Nedićeva rehabilitacija uvreda za žrtve nacista

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: