Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NE ZABORAVITI HEROJSKU ODBRANU SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE

Nekadašnji pomoćnik komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske Milivoje Janković izjavio je danas da je bitka na području Treskavice u junu 1995. godine bila odlučujuća za odbranu Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Janković se prisjeća da su snage takozvane Armije BiH pokušale da probiju obruč oko Sarajeva i presjeku teritoriju Republike Srpske, ali da je 65. zaštitni motorizovani puk, od momenta pripreme ofanzive 1. juna, pa sve do 16. juna, bio spreman da dočeka i daleko jačeg neprijatelja.

On kaže da se zaštitni puk sa rejona Unčana, kada su počela dejstva muslimanskih snaga povukao na lokalitet Očađalo, gdje se odigrala jedna od najžešćih bitaka u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

“Odbranili smo taj udarni pravac, ali smo na žalost imali oko 70 ranjenih boraca i na sreću ni jednog poginulog”, rekao je Janković novinarima na Sokocu, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

On ističe da je 65. zaštitni motorizovani puk, koji je bio u sastavu Generalštaba Vojske Republike Srpske, od kraja 1994. godine bio u stalnim borbenim dejstvima na širem području Treskavice.

Janković je naveo da je ovaj puk imao posebne zasluge za odbranu Sarajevsko-romanijske regije, a nakon odbrambeno-otadžbinskog rata proglašen je za najelitniju i najtrofejniju jedinicu.

Milan Kojić iz mjesta Branjevo kod Zvornika, kome su u proteklom ratu poginuli sin, brat i najbliži rođak, kaže da je dobro da se obilježava Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije kako se ne bi zaboravila herojska borba za odbranu toj dijela Republike Srpske.

On kaže da je danas došao na Vojničko groblje na Sokocu da posjeti grob svog sina Raska, koji je poginuo kao srpski borac sa 28 godina, a čiji su posmrtni ostaci preneseni iz Semizovca na “Mali Zejtinlik”.

Kojić navodi da je njegova porodica do proteklog rata živjela na Blagovcu kod Sarajeva, ali da je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma morala da napusti svoj zavičaj i preseli se na područje pod kontrolom vlasti Republike Srpske.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji služen je parastos za borce poginule u odbrani Sarajevsko-romanisjke regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: