Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

НЕ СМИЈЕ СЕ ЗАВРШИТИ НА КАЗНАМА КОВАЧЕВИЋУ И ТОЛИЋУ

Датум објаве: четвртак, 26 марта, 2015
Објављено у Посавина
Величина слова: A- A+

Кућа породице Зечевић испред коjе су убиjени домаћин Васо Зечевић и његова три сина

Кућа породице Зечевић испред коjе су убиjени домаћин Васо Зечевић и његова три сина


Прича о злочину над Србима у Сиjековцу код Добоjа, извршеном приjе 23 године, много jе комплексниjа од покушаjа да се таj догађаj представи као инцидент и она не смиjе бити завршена само на казнама Земиру Ковачевићу и Јосипу Толићу, изjавио jе Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Коjић.

Коjић jе рекао да злочин у Сиjековцу представља први масовни злочин на подручjу БиХ, коjи заслужуjе далеко већу пажњу од оног што jе тренутно урађено пред правосуђем БиХ.

Он jе истакао да, с обзиром да jе у злочину учествовао значаjан броj хрватских држављана, не постоjе правне препреке за процесуирање осумњичених за ратне злочине коjи живе у Хрватскоj, на основу протокола о сарадњи у гоњењу починилаца ратних злочина између тужилаштва БиХ и Хрватске из 2013. године.

“Сваки коментар на своjевремену изjаву главног тужиоца БиХ Горана Салиховића да jе за оваj злочин сазнао из медиjа jе сувишан. Та Салиховићева изjава показуjе колика jе жеља Тужилаштва БиХ да се држављани БиХ процесуираjу пред домаћим правосуђем, а да се за држављане Хрватске комплетна документациjа уступи хрватском Државном тужилаштву”, рекао jе Коjић.

Он jе поручио да надлежни из Републике Српске неће престати да упозораваjу на покушаjе да се о овом злочину говори само као о инциденту.

Ратни злочин над Србима у Сиjековцу код Брода починиле су регуларне оружане снаге из Хрватске, уз помоћ паравоjних бошњачко-хрватских jединица из БиХ.

У првом ратном злочину почињеном на териториjи БиХ за сат времена убиjено jе девет особа, међу коjима наjвише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдjе су убиjени очеви са два, односно три сина.

У Сиjековцу jе током 1992. године убиjено 46 лица, углавном жене, дjеца и старци, од коjих jе наjмлађа жртва био Драго Милошевић (17), а наjстариjа Васо Зечевић (77). Запаљено jе 15 кућа, као и црква Свете великомученице Огњене Мариjе.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека уколико не буду спремни да бране своjа огњишта.

О условима у коjима су у то вриjеме живjели Срби на том подручjу свjедочи документ, односно потврда коjу jе потписао командант позадине 101. бригаде Хрватског виjећа одбране Ахмет Чаушевић.

У документу се потврђуjе право интервентног вода из Загреба да може да изврши привођење жена “у корист мушког пола”, док jе у случаjу опирања дозвољена употреба силе.

Доказни материjал о овим злочинима предат jе 22. маjа 2002. године хашким истражиоцима, док jе Хашки трибунал оваj предмет 2006. године уступио Тужилаштву БиХ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Календар геноцида: 26. март 1992. Годишњица страдања Срба у Сиjековцу

ГРАБОВАЦ: ИЗБЈЕГАВАЊЕ ИЗВОЂЕЊА ПРАВИХ СВЈЕДОКА ЗА СИЈЕКОВАЦ

УТВРЂЕН ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА 21 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА

Масакр у селу Сиjековцу

ПОДИЋИ ОПТУЖНИЦУ ЗА СИЈЕКОВАЦ

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У СИЈЕКОВЦУ

ПОЧЕТАК ПРОЦЕСА ОПТУЖЕНОМ ЗА ЗЛОЧИН У СИЈЕКОВЦУ
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top