fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ne smeju ni roditelje da obiđu

Nove muke Perovića koje je hapsila kosovska policija. Možda će morati da isele svoje stare iako su njih dvoje jedini preostali Srbi u Medregovcu

OGORČENI Goran Perović (levo) ne vidi izlaz iz trenutne situacije
OGORČENI Goran Perović (levo) ne vidi izlaz iz trenutne situacije

Od kada nas je nedavno hapsila kosovska policija zbog navodnog ilegalnog prelaska administrativne linije, moja porodica i ja ne smemo da obiđemo roditelje u Medregovcu, podujevskom selu, kako ponovo ne bismo bili uhapšeni. A roditelji su nam stari i bolesni, tako da smo zaista na muci.

Ovim rečima, Goran Perović (52) iz sela Medregovac, u razgovoru za „Novosti“, iznosi novi problem sa kojim je suočena njegova porodica.

Njegovi roditelji su jedini preostali srpski žitelji u ovom selu ali i na području čitave podujevske opštine koja broji više od 100.000 Albanaca!

I dok podseća je nedavno sa petoro najbližih rođaka i četvoro prijatelja iz Rusije bio hapšen, Goran ističe da sa suprugom i decom živi u Medveđi i opominje da će ukoliko se ne iznađe neko rešenje za prelazak ovog dela administrativne linije koju kosovske vlasti ne priznaju, biti prinuđen da iseli roditelje iz seoske kuće, čime će, kaže, i poslednji srpski žitelji napustiti podujevsku opštinu.

– Iako je administrativni prelaz Sponce između opština Medveđa i Podujevo na osnovu Uredbe Vlade Srbije zvaničan prelaz, kosovske vlasti ga ne priznaju, tako da smo poslednjih osmanaest godina, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji zbog toga izloženi dodatnim problemima i hapšenjima. Jer iako smo do 1999. godine bili upućeni na podujevsku opštinu, kada su Srbi bili prinuđeni da se isele, u našem selu ostali su tada malobrojni i uglavnom stariji žitelji. Pošto više nismo smeli da odlazimo u Podujevo, oslonili smo se na Medveđu koja nam je bliža, ali put kojim iz Medveđe dolazimo do sela i ulazimo u dvorište naše kuće kosovska policija ne priznaje, zbog čega smo i nedavno bili izloženi ne samo hapšenju i maltretiranju već i znatnim troškovima zbog navodnog ilegalnog ulaska u svoje dvorište – priča Perović.

On podseća da su prilikom nedavnog hapšenja, on i njegovi rođaci odnosno prijatelji morali da plate 2.700 evra kosovskim vlastima zato što su pomenutim, jedinim, putem ušli u selo.

„LISICE“ I ZA ODLAZAK NA GROBLjE

Apelujući na nadležne da reše problem prelaska administrativne linije do podujevskog sela Medregovac, gde povremeno dolazi još nekoliko meštana koji tu imaju imovinu, Goran Perović kaže da kosovske vlasti imaju svoj plan administrativne linije i podseća da su, zbog navodnih ilegalnih prelazaka, hapsili meštane i kada krenu na seosko groblje.

Inače, prvi zvaničan prelaz po kosovskom sistemu, kako kaže, udaljen je više od stotinu kilometara preko Medveđe, kao i znatno više preko Kosmeta.

Autor: D. Zečević

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Prkos bake iz Vučitrna: Ne idem sa svog praga, pa šta bude

Na srušenim temeljima počinjemo novi život

Smilja Bajčetić, posljednja Srpkinja u Donjoj Plešini: Hercegovka koja se nije odrekla očevine i kosovskog zavjeta!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: