Pogledajte FILM – NDH: Strah, ponor, muk

Datum objave: utorak, 12 decembra, 2017
Veličina slova: A- A+

ENGLISH

Kako je nastala Nezavisna država Hrvatska, kakav je bio njen karakter i ko je odlučivao o životu i smrti? Zašto su logor Slana na Pagu prozvali “pakao u kamenoj pustinji”, za šta su u leto 1941. služile brojne kraške jame na planini Velebit, zašto na planini Kozari godinama posle Drugog svetskog rata nije bilo dece i ima li najjačeg utiska iz “planine mrtvih u slavonskoj ravnici”, kako su neki zvali Jasenovac? Tim pitanjima bavi se trodelni dokumentarni film RTS-a NDH – Strah, NDH – Ponor i NDH – Muk.

Stevan Kostić
Stevan Kostić

Ekipa RTS-a posetila je mesto nekadašnjeg logora Jadovno na Velebitu, logora Slana na Pagu, spomen područje Jasenovac u Hrvatskoj i Donju Gradinu u BiH, odnosno Republici Srpskoj, kao i Memorijalni muzej “Jad vašem” u Jerusalimu, najpoznatiju svetsku instituciju koja se bavi istraživanjem holokausta. U filmu se govori i o ulozi Rimokatoličke crkve i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, o odnosu socijalističke Jugoslavije prema događima iz Drugog svetskog rata, o odnosu prema NDH danas, o brojevima, i o tome kako treba da se sećamo žrtava NDH.

 

Pogledajte film:

Prvi deo: NDH Strah

Drugi deo: NDH Ponor

Treći deo: NDH MUK

U filmu, između ostalih, govore: direktor Centra “Simon Vizental” iz Izraela Efraim Zurof, autor filmova “Krv i pepeo Jasenovca” i “Testament”, reditelj Lordan Zafranović, istoričari iz Beograda i Zagreba – Ljubodrag Dimić, Hrvoje Klasić, Josip Jurčević, Đuro Zatezalo, bosanski franjevac Marko Oršolić, publicista Slavko Goldštajn, potomci stradalih u Jadovnu – Boris Begović i Dušan Bastašić, kao i ljudi iz Spomen područja Jasenovac, Donja Gradina i Muzeja žrtava genocida.

Najpotresniji deo filma su svedočenja preživelih logoraša iz Jasenovca, kao i iz dečjih logora Jastrebarsko i Sisak.

 

 

Autor: Stevan Kostić

Montaža: Goran Mijić

Snimatelj: Aleksandar Agbaba

Tonski snimatelj: Saša Pribaković

Tekst čitao: Dušan Radulović

Novinari saradnici: Dragana Ignjić, Milica Jevtić

Stručni konsultanti: Dejan Ristić, Jovan Mirković

Urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović

Prva epizoda je emitovana u utorak 20. septembra 2016. u 21 čas, druga u sredu u 21, treća u četvrtak u 21 čas.

Ekipa RTS-a na mestu nekadašnjeg logora na ostrvu Pag
Ekipa RTS-a na mestu nekadašnjeg logora na ostrvu Pag

Izvor: RTS

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

4 komentara za Pogledajte FILM – NDH: Strah, ponor, muk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top