fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Navršilo se 76 godina od početka srpskog otpora fašizmu

Danas se navršava 76 godina od vojnog puča kojim je grupa oficira Jugoslovenske vojske na čelu sa generalom Vojnog Vazduhoplovstva Borivojem Mirkovićem zbacila sa vlasti tročlano kraljevsko namjesništvo i vladu Cvetković-Maček.

27. mart

Vlada Cvetković-Maček je 25. marta 1941. u Beču potpisala protokol o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

Dva dana kasnije 27. marta 1941. na beogradske ulice su izašle hiljade demonstranata uzvikujući i noseći parole „Bolje rat nego pakt“, „Bolje grob nego rob“ i „Nećemo savez sa okupatorom“.

Organizatori puča predali su vlast maloljetnom kralju Petru Karađorđeviću i osnovali Vladu na čijem čelu se našao general Dušan Simović, a za potpredsjednika vlade imenovan je akademik Slobodan Jovanović.

Taj dan se smatra jednim od najvažnijih datuma u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji 20. vijeka i slavi kao početak suprotstavljanja fašizmu u Drugom svjetskom ratu.

Istupanje Jugoslavije iz Trojnog pakta izazvalo je odgađanje planiranog njemačkog napada na SSSR za 38 dana, sa 15. maja na 22. jun 1941. godine.

Nijemci su već bili započeli prebacivanje oklopnih divizija ka Rusiji, ali čim su saznali za „srpski prevrat“, taj pokret je obustavljen.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Naslednici Crne ruke izvršili puč 27. marta | Jadovno 1941.

Da li je Srbija pomogla SSSR-u 27. marta 1941. godine …

Godišnjica napada nacističke Nemačke na Kraljevinu …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: