Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

NAVRŠILO SE 27 GODINA OD UBISTVA 18 CIVILA IZ SELA KLISA I KIP

Datum objave: nedelja, 18 novembra, 2018
Veličina slova: A- A+
Marino selo, groblje
Marino selo, groblje

Danas se navršava 27 godina od monstruoznog ubistva 18 srpskih civila iz zapadnoslavonskih sela Klisa i Kip, koje su počinili pripadnici hrvatske vojne policije u zatvoru “Ribarska koliba” u Marinom Selu, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar “Veritas”.
“Veritas” podsjeća da su pripadnici hrvatske vojne policije u periodu od 12. do 18. novembra 1991. godine uhapsili 24 srpska civila u selima Kip kod Daruvara i Klisa kod Pakraca, doveli ih u Marino Selo, zatvorili u podrum improvizovanog zatvora “Ribarska koliba”, gdje su ih psihički i fizički maltretirali.

“Mučili su ih potapanjem u vodi, priključivanjem na induktorsku struju, odsjecanjem ušiju, rezanjem po prsima i stavaljenjem soli na rane, gazili su ih nogama, udarali metalnim šipkama i drvenim palicama. Samo su šestorica preživjeli mučenja, dok je 18 likvidirano, s tim da se za tijelima petorice još traga”, navodi “Veritas”.

U selu Kip civili su pohapšeni pod sumnjom da “skrivaju oružje vojnog porijekla”, a u Klisi zbog “izmještanja stanovništva”.

Županijski sud u Osijeku je u junu 2011. godine za likvidaciju civila u selima Klis i Kip osudio dvojicu od šestorice optuženih pripadnika vojne policije ZNG.

Tomica Poleto osuđen je na 15 godina, a Željko Tutić na 12 godina, dok su dvojica u nedostatku dokaza oslobođeni optužbe, a protiv trećeg je optužba odbijena zbog zastare krivičnog gonjenja. Presudu je potvrdio Vrhovni sud Hrvatske u decembru iste godine.

“Veritas” podsjeća da su u periodu od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. u logorima “Ribarska koliba” u Marinom selu i “Stara ciglana” u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namjene hrvatskog MUP-a Hrvatske pod komandom Tomislava Merčepa, likvidirano više od 100 žrtava, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

Većina likvidiranih potiče iz zapadnoslavonskih naselja sa područja Pakraca i Daruvara, ali i sa teritorija opština Garešnica, Kutina, Bjelovar i Zagreb. Sva ova naselja nalazila su se van područja u kojima se srpsko stanovništvo oružjem suprotstavilo nasilju hrvatskih oružanih formacija, navodi se u saopštenju.

“Veritas” dodaje da su poslije hapšenja, bez sudskog naloga, Srbi dovođeni u ta dva logora, pojedinačno ili u manjim grupama, zadržavani nekoliko dana i poslije strahovite torture, ukoliko nisu podlegli mukama, izvođeni na stratišta i likvidirani.

“Za te zločine Županijski sud u Zagrebu je 2005. godine, nakon dugogodišnjeg postupka, pravosnažno osudio petoricu pripadnika MUP-a Hrvatske Muniba Suljića, Sinišu Rimca, Igora Mikolu, Miru Bajramovića i Branka Šarića na kazne zatvora od tri do 12 godina zbog ubistva nepoznatog muškarca i nezakonitog lišavanja slobode i iznude trojice Srba, koji su u oktobru 1991. dovedeno iz Zagreba u Pakračku poljanu, gdje su ih likvidirala nepoznata lica”, napominje “Veritas”.

Prema navodima “Veritasa”, Županijski sud u Zagrebu je u maju 2016. godine nepravosnažno osudio Merčepa na pet godina i šest mjeseci zatvora, jer “nije spriječio podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno”.

Iz činjeničnog opisa presude izostavljeno je 20 žrtava, za koje se nije moglo utvrditi ko ih je hapsio i likvidirao.

Vrhovni sud Hrvatske je presudom iz februara 2017. godine preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom povećao kaznu na sedam godina zatvora, koju, umjesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno “izdržava” u elitnoj banji Krapinske toplice, podsjeća “Veritas”.

U prvom velikom egzodusu Srba iz zapadne Slavonije u sukobu devedesetih, koji je kulminirao nakon osnivanja pomenutih logora, na području opština Daruvara, Grubišnog polja, Podravske Slatine, Pakraca, Novske, Orahovice i Virovitice, etnički su očišćena 193 naselja /10 gradskih i 183 seoska/ u kojima je uništena većina kuća i imovine.

Uništeno je ili oštećeno i 27 pravoslavnih hramova, dok je ovo područje, zbog hrvatskog terora i pritisaka, napustilo 52.320 Srba, od kojih se velika većina više nikada nije vratila na svoja imanja.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top