Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAVRŠILO SE 27 GODINA OD UBISTVA 18 CIVILA IZ SELA KLISA I KIP

Marino selo, groblje
Marino selo, groblje

Danas se navršava 27 godina od monstruoznog ubistva 18 srpskih civila iz zapadnoslavonskih sela Klisa i Kip, koje su počinili pripadnici hrvatske vojne policije u zatvoru „Ribarska koliba“ u Marinom Selu, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar „Veritas“.
„Veritas“ podsjeća da su pripadnici hrvatske vojne policije u periodu od 12. do 18. novembra 1991. godine uhapsili 24 srpska civila u selima Kip kod Daruvara i Klisa kod Pakraca, doveli ih u Marino Selo, zatvorili u podrum improvizovanog zatvora „Ribarska koliba“, gdje su ih psihički i fizički maltretirali.

„Mučili su ih potapanjem u vodi, priključivanjem na induktorsku struju, odsjecanjem ušiju, rezanjem po prsima i stavaljenjem soli na rane, gazili su ih nogama, udarali metalnim šipkama i drvenim palicama. Samo su šestorica preživjeli mučenja, dok je 18 likvidirano, s tim da se za tijelima petorice još traga“, navodi „Veritas“.

U selu Kip civili su pohapšeni pod sumnjom da „skrivaju oružje vojnog porijekla“, a u Klisi zbog „izmještanja stanovništva“.

Županijski sud u Osijeku je u junu 2011. godine za likvidaciju civila u selima Klis i Kip osudio dvojicu od šestorice optuženih pripadnika vojne policije ZNG.

Tomica Poleto osuđen je na 15 godina, a Željko Tutić na 12 godina, dok su dvojica u nedostatku dokaza oslobođeni optužbe, a protiv trećeg je optužba odbijena zbog zastare krivičnog gonjenja. Presudu je potvrdio Vrhovni sud Hrvatske u decembru iste godine.

„Veritas“ podsjeća da su u periodu od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. u logorima „Ribarska koliba“ u Marinom selu i „Stara ciglana“ u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namjene hrvatskog MUP-a Hrvatske pod komandom Tomislava Merčepa, likvidirano više od 100 žrtava, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

Većina likvidiranih potiče iz zapadnoslavonskih naselja sa područja Pakraca i Daruvara, ali i sa teritorija opština Garešnica, Kutina, Bjelovar i Zagreb. Sva ova naselja nalazila su se van područja u kojima se srpsko stanovništvo oružjem suprotstavilo nasilju hrvatskih oružanih formacija, navodi se u saopštenju.

„Veritas“ dodaje da su poslije hapšenja, bez sudskog naloga, Srbi dovođeni u ta dva logora, pojedinačno ili u manjim grupama, zadržavani nekoliko dana i poslije strahovite torture, ukoliko nisu podlegli mukama, izvođeni na stratišta i likvidirani.

„Za te zločine Županijski sud u Zagrebu je 2005. godine, nakon dugogodišnjeg postupka, pravosnažno osudio petoricu pripadnika MUP-a Hrvatske Muniba Suljića, Sinišu Rimca, Igora Mikolu, Miru Bajramovića i Branka Šarića na kazne zatvora od tri do 12 godina zbog ubistva nepoznatog muškarca i nezakonitog lišavanja slobode i iznude trojice Srba, koji su u oktobru 1991. dovedeno iz Zagreba u Pakračku poljanu, gdje su ih likvidirala nepoznata lica“, napominje „Veritas“.

Prema navodima „Veritasa“, Županijski sud u Zagrebu je u maju 2016. godine nepravosnažno osudio Merčepa na pet godina i šest mjeseci zatvora, jer „nije spriječio podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno“.

Iz činjeničnog opisa presude izostavljeno je 20 žrtava, za koje se nije moglo utvrditi ko ih je hapsio i likvidirao.

Vrhovni sud Hrvatske je presudom iz februara 2017. godine preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom povećao kaznu na sedam godina zatvora, koju, umjesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno „izdržava“ u elitnoj banji Krapinske toplice, podsjeća „Veritas“.

U prvom velikom egzodusu Srba iz zapadne Slavonije u sukobu devedesetih, koji je kulminirao nakon osnivanja pomenutih logora, na području opština Daruvara, Grubišnog polja, Podravske Slatine, Pakraca, Novske, Orahovice i Virovitice, etnički su očišćena 193 naselja /10 gradskih i 183 seoska/ u kojima je uništena većina kuća i imovine.

Uništeno je ili oštećeno i 27 pravoslavnih hramova, dok je ovo područje, zbog hrvatskog terora i pritisaka, napustilo 52.320 Srba, od kojih se velika većina više nikada nije vratila na svoja imanja.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: