Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Naučni skup u Zagrebu o jasenovačkim žrtvama (VIDEO)

Simpozijum o stradanju naroda u 20-om vijeku “Novo-mučenici – poli-perspetiva” održan je u Zagrebu. Organizatori su Odbor za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, i beogradski Muzej žrtava holokausta.

Zagreb - naučni skup Foto: RTRS
Zagreb – naučni skup Foto: RTRS

Simpozijum o stradanju naroda u 20-om vijeku “Novo-mučenici – poli-perspetiva” održan je u Zagrebu. Organizatori su Odbor za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, i beogradski Muzej žrtava holokausta.

Glavni izlagač bila je Petra Helt, redovni profesor Jerusalimskog univerziteta, koja je iznijela tezu “Savremeno shvatanje mučenika u Judaizmu i Hrišćanstvu”.

” Trebalo bi biti poznato šta se u Jasenovcu desilo Srbima, kako bi se spriječila njihova patnja u budućnosti”, navela je Petra Helt sa univerziteta u Jerusalimu.

U diskusiji su učestvovali potomci žrtava holokausta, ali i potomci onih koji su bili na strani zločinaca. Na kraju, zaključak je bio isti.

” Dokle god ne razvijemo, kao što su Nijemci razvili tu sposobnost autokritike, tu sposobnos refleksije, mi ćemo tapkati u mjestu”, rekao je Drago Pilsel, novinar i publicista.

Neophodno je otkriti istinu o stradanjima Srpskog naroda sa ovih prostora, kako se ona nikad ne bi ponovila, poručeno je sa današnjeg skupa.

S tim u vezi, ovaj simpozijum potrebno je posmatrati u kontekstu podizanja svijesti o onome što se desilo u Drugom svjetskom ratu.

” Mislim da nam je svima potrebno više edukacije mladih na tom planu, to je jedna obaveza”, navela je Mira Nikolić.

” Stradanje Srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu nije vlasništvo niti Srbije, niti Republike Srpske, nego sve i jednog Srbina na svijetu, i mi svi treba da damo svoj doprinos”, kaže Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Naučni skup organizovan je u okviru obilježavanja Svetih novomučenika Jasenovačkih, uz poseban osvrt na 75. godišnjicu stradanja naroda sa Kozare, koji je bio najveća žrtva Jasenovca.

“Kozara jeste simbol stradanja, ali je s druge strane i simbol pobjede, i mi ne da obilježavamo samo 75 godina stradanja Kozare, nego i 75 godina otpora”, naveo je episkop Pakračko-slavonski Jovan.

Centralna proslava Svetih velikomučenika jasenovačkih biće upriličena sutra svetom arhijerejskom liturgijom  u Manastiru Svetog Jovsna krstitelja u Jasenovcu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Banjac: Sačuvati od zaborava stradanje Srba u NDH

U subotu centralna proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: