fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjac: Sačuvati od zaborava stradanje Srba u NDH

U Srpskoj opštoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu danas je održan naučni skup „Novomučenici: poliperspektiva“ sa ciljem da se od zaborava sačuva stradanje srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, izjavio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac.

Darko Banjac, narodni poslanik Foto: RTRS
Darko Banjac, narodni poslanik Foto: RTRS

Banjac je rekao da je skup pokazao da se o sistemu koncentracionog logora Jasenovac i stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu sve više zna, čak i u međunarodnim krugovima.

Banjac je predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra „Gradina“ i praćenje usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih država.

Osim Banjca, skupu u Zagrebu prisustvovali su i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić, predstavnik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Dušan Pavlović i istoričar Predrag Lozo.

Banjac će sutra prisustvovati centralnoj liturgiji obilježavanja Svetih novomučenika jasenovačkih u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, saopšteno je ranije iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Eparhija Pakračko-slavonska Srpske pravoslavne crkve i ove godine organizuje niz manifestacija povodom obilježavanja Svetih novomučenika jasenovačkih, a ove godine posebno obilježava 75 godina od stradanja srpskog naroda sa Kozare.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu zaključila je da je u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U subotu centralna proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih

Darko Banjac na skupu u Zagrebu o jasenovačkim novomučenicima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: