Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAUČNI SKUP POSVEĆEN ISTINI O SREBRENIČKIM DOGAĐAJIMA

Prof. dr Veljko Đurić Mišina Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida, Beograd

Prof. dr Veljko Đurić Mišina Vršilac dužnosti direktora
Muzeja žrtava genocida, Beograd

Muzej žrtava genocida u Beogradu i Fond strateške kulture organizovaće u subotu, 4. jula, u Beogradu konferenciju “Srebrenica 1995-2015: činjenice, nedoumice, propaganda” radi utvrđivanja pune istine i činjenica o događajima u Srebrenici, mimo medijskog, regionalnog ili lokalnog konteksta.

Cilj konferencije, koja će okupiti stručnjake iz oblasti odbrane, istorije, bezbjednosti, novinarstva i religije, jeste da se ukaže i na srpske žrtve u srebreničkom kraju, kao i na to da nije bilo genocida nad muslimanima, saopštili su organizatori.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić rekao je danas na konferenciji za novinare da, ukoliko se neko pita otkud Muzej u organizaciji ovakvog događaja, odgovor leži u njegovim zakonskim ovlašćenjima i pravu da utvrđuje istinu o stradanju srpskog i nesrpskog stanovništva i u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

“Ako govorimo o genocidu, onda možemo govoriti o zbrisanim srpskim selima i genocidu nad Srbima u srebreničkom kraju”, istakao je Đurić.

Aleksandar Pavić, predstavnik Fonda strateške kulture u Srbiji, koji je dio moskovskog instituta “Lomonosov”, istakao je da je neophodna puna istina o Srebrenici, bez “medijskih diskursa”.

Pavić je naveo da je poziv za učešće na skupu upućen i pojedinim predstavnicima “druge strane”, među muslimanima, ali da niko nije potvrdio učešće.

Student treće godine beogradskog Pravnog fakulteta Marko Šukalo, jedan od 2.000 studenata potpisnika peticije kojom su pozvali predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića da ne prisustvuju obilježavanju godišnjice događaja u Srebrenici, istakao je da bi odlaskom na komemoraciju najviši državni zvaničnici prećutno “priznali da su Srbi genocidan narod, u rangu sa Nijemcima ili Turcima”.

“Genocid podrazumeva neselektivno ubijanje, a srpska vojska nije ubijala žene, decu ili starce”, rekao je Šukalo.

On je istakao da nije cilj negirati zločin, nego da se ne smije dozvoliti da Srbi u Evropu uđu kao genocidan narod.

Konferencija “Srebrenica 1995-2015” biće održana 4. jula u beogradskom hotelu “Lajf dizajn” sa početkom u 10.30 časova.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Srebrenica, rezolucija, svrha – Jadovno 1941.

U SUSRET DVADESETOGODIŠNjICI SREBRENICE – Jadovno …

ZAHTJEV UN DA PROGLASE DAN GENOCIDA U SREBRENICI …

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: