Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

NATO slavi baltičke naciste kao borce za slobodu (VIDEO)

Datum objave: petak, 14 jula, 2017
Veličina slova: A- A+
Scena iz filma
Scena iz filma

Piše: Gordan Duhaček

NATO je na svojim profilima na društvenim mrežama objavio osmominutni propagandni uradak, koji opisuju kao „dokumentarnu dramu“, pod naslovom „Forest Brothers – Fight for the Baltics“ (Šumska braća – borba za Baltičke države). U opisu tog kratkog filma na Ju tjubu stoji sljedeće: „Poslije Drugog svjetskog rata, partizani sa svih strana Baltika vodili su krvavi gerilski rat protiv okupacijskih sovjetskih snaga.“ U filmu se mogu vidjeti intervjui s nekim od tih „partizana“, a ističe se i da su današnje specijalne snage baltičkih republika duhovni nasljednici Šumske braće.

S obzirom na napetosti između NATO-a i Rusije na tom područuju, nije iznenađujuće što je vojni savez kojeg je dio i Hrvatska napravio propagandni film koji podsjeća na sovjetsku okupaciju Litve, Latvije i Estonije, no prilično je problematično što taj uradak slavi bivše pripadnike nacističkog Waffen-SS.

Naime, film koji je producirao NATO Šumsku braću predstavlja kao baltičke borce za slobodu od sovjetskog jarma, no propušta spomenuti kako je većinom bila riječ o bivšim SS-ovcima, koji su pak prethodno s najvećim angažmanom radili na istrebljenju svih Židova, te bili poznati po svojoj koljačkoj nemilosrdnosti i nizu počinjenih ratnih zločina. Šumsku braću zapravo su osnovali pripadnici 20. divizije Waffen-SS, kojima je Adolf Hitler osobno odobrio da ostanu na teritoriju baltičkih republika 1944., kada se iz Litve, Latvije i Estonije pred naletom Crvene armije povlačila njemačka vojska.

U NATO-filmiću sve to se ne spominje, nego se navodi da su Šumsku braću činili „bivši vojnici koji su se borili na obje strane sada su se plašili za svoje živote s obzirom da je sovjetska vlada brzo hvatala i eliminirala sve oni koji su podržavali ideju neovisnosti“.

To da je NATO objavio video u slavu Šumske braće ekvivaletno je tome kao kada bi ovaj vojni savez objavio video u kojem se slave ustaše, naravno pod uvjetom da su se u većem broju ostali boriti nakon 1945. protiv Titovih partizana, umjesto što su masovno i kukavički pobjegli.

Britanski povjesničar Jomans: To je opasan potez, koji ojačava revizionizam u Istočnoj Europi

Britanski povjesničar Rori Jomans, inače specijalist za nacizam i NDH, o čemu je objavio i nekoliko knjiga, u izjavi za Index kaže da je ovaj propagandni potez NATO-a „opasan“:

„Dobro je poznato da su demokratske države poput Velike Britanije, Kanade i SAD-a u postratnoj eri prihvatile veliki broj istočnih Europljana, npr. Latvijaca i Ukrajinaca, koji su bili umiješani u kolaboraciju s nacistima i provođenje holokausta, jer je zbog početka Hladnog rata njihov antikomunizam odjednom postao koristan. Njihove neugodne prošlosti su zanemarene. Ne možemo promijeniti povijest, no to je vrlo sramno naslijeđe.“

No, s obzirom na aktualne napetosti s Rusijom, za NATO izgleda nije problem promovirati bivše SS-ovce i provoditelje holokausta, samo zato što su ujedno bili i antikomunisti.

Jomans ističe da se očito ništa nije naučilo iz povijesti: „Slična je pogreška napravljena u devedesetim godinama prošlog stoljeća u postkomunističkoj Europi, primjerice u vezi Jugoslavije i Mađarske, kada se smatralo da nečiji antikomunizam ujedno znači i zagovaranje demokratskih i liberalnih vrijednosti, iako to uopće nije bio slučaj. Sada živimo s posljedicama ponavljanja te pogreške. Također, već postoji dovoljno revizionizma kada je riječ o holokaustu u mainstreamu istočne i jugoističke Europe, te je ovo dodavanje benzina na postojeću vatru odnosno davanje legitimiteta onima koji slave skupine iz prošlosti koje nisu učinile ništa slavno.“

Naročito je uznemirujući dio NATO-va videa onaj u kojem se pojavljuju današnje specijalne snage Litve i ponosno izjavljuju kako u njima danas živi „naslijeđe Šumske braće“ tj. duh bivših SS-ovaca i antisemitskih koljača.

Preuzeto sa portala: Indeks.hr

Izvor: IN4S
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top