fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NATO slavi baltičke naciste kao borce za slobodu (VIDEO)

Scena iz filma
Scena iz filma

Piše: Gordan Duhaček

NATO je na svojim profilima na društvenim mrežama objavio osmominutni propagandni uradak, koji opisuju kao „dokumentarnu dramu“, pod naslovom „Forest Brothers – Fight for the Baltics“ (Šumska braća – borba za Baltičke države). U opisu tog kratkog filma na Ju tjubu stoji sljedeće: „Poslije Drugog svjetskog rata, partizani sa svih strana Baltika vodili su krvavi gerilski rat protiv okupacijskih sovjetskih snaga.“ U filmu se mogu vidjeti intervjui s nekim od tih „partizana“, a ističe se i da su današnje specijalne snage baltičkih republika duhovni nasljednici Šumske braće.

S obzirom na napetosti između NATO-a i Rusije na tom područuju, nije iznenađujuće što je vojni savez kojeg je dio i Hrvatska napravio propagandni film koji podsjeća na sovjetsku okupaciju Litve, Latvije i Estonije, no prilično je problematično što taj uradak slavi bivše pripadnike nacističkog Waffen-SS.

Naime, film koji je producirao NATO Šumsku braću predstavlja kao baltičke borce za slobodu od sovjetskog jarma, no propušta spomenuti kako je većinom bila riječ o bivšim SS-ovcima, koji su pak prethodno s najvećim angažmanom radili na istrebljenju svih Židova, te bili poznati po svojoj koljačkoj nemilosrdnosti i nizu počinjenih ratnih zločina. Šumsku braću zapravo su osnovali pripadnici 20. divizije Waffen-SS, kojima je Adolf Hitler osobno odobrio da ostanu na teritoriju baltičkih republika 1944., kada se iz Litve, Latvije i Estonije pred naletom Crvene armije povlačila njemačka vojska.

U NATO-filmiću sve to se ne spominje, nego se navodi da su Šumsku braću činili „bivši vojnici koji su se borili na obje strane sada su se plašili za svoje živote s obzirom da je sovjetska vlada brzo hvatala i eliminirala sve oni koji su podržavali ideju neovisnosti“.

To da je NATO objavio video u slavu Šumske braće ekvivaletno je tome kao kada bi ovaj vojni savez objavio video u kojem se slave ustaše, naravno pod uvjetom da su se u većem broju ostali boriti nakon 1945. protiv Titovih partizana, umjesto što su masovno i kukavički pobjegli.

Britanski povjesničar Jomans: To je opasan potez, koji ojačava revizionizam u Istočnoj Europi

Britanski povjesničar Rori Jomans, inače specijalist za nacizam i NDH, o čemu je objavio i nekoliko knjiga, u izjavi za Index kaže da je ovaj propagandni potez NATO-a „opasan“:

„Dobro je poznato da su demokratske države poput Velike Britanije, Kanade i SAD-a u postratnoj eri prihvatile veliki broj istočnih Europljana, npr. Latvijaca i Ukrajinaca, koji su bili umiješani u kolaboraciju s nacistima i provođenje holokausta, jer je zbog početka Hladnog rata njihov antikomunizam odjednom postao koristan. Njihove neugodne prošlosti su zanemarene. Ne možemo promijeniti povijest, no to je vrlo sramno naslijeđe.“

No, s obzirom na aktualne napetosti s Rusijom, za NATO izgleda nije problem promovirati bivše SS-ovce i provoditelje holokausta, samo zato što su ujedno bili i antikomunisti.

Jomans ističe da se očito ništa nije naučilo iz povijesti: „Slična je pogreška napravljena u devedesetim godinama prošlog stoljeća u postkomunističkoj Europi, primjerice u vezi Jugoslavije i Mađarske, kada se smatralo da nečiji antikomunizam ujedno znači i zagovaranje demokratskih i liberalnih vrijednosti, iako to uopće nije bio slučaj. Sada živimo s posljedicama ponavljanja te pogreške. Također, već postoji dovoljno revizionizma kada je riječ o holokaustu u mainstreamu istočne i jugoističke Europe, te je ovo dodavanje benzina na postojeću vatru odnosno davanje legitimiteta onima koji slave skupine iz prošlosti koje nisu učinile ništa slavno.“

Naročito je uznemirujući dio NATO-va videa onaj u kojem se pojavljuju današnje specijalne snage Litve i ponosno izjavljuju kako u njima danas živi „naslijeđe Šumske braće“ tj. duh bivših SS-ovaca i antisemitskih koljača.

Preuzeto sa portala: Indeks.hr

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: