Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Goraždu

Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu danas će biti nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima takozvane Armije BiH za zločin nad srpskim ratnim zarobljenicima u Goraždu 1992. godine.

Zgrada Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu (Foto: sarajevo-rs.com)
Zgrada Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu
(Foto: sarajevo-rs.com)

Na suđenju nekadašnjim pripadnicima takozvane Armije BiH Muhamedu Adžemu, Omeru Uglješi, Senadu Haliloviću i Sulji Karkelji, koje je održano 19. maja, svjedok odbrane Dževad Muminović potvrdio je da su optuženi učestvovali u borbama protiv srpskih snaga u dijelu grada na desnoj obali Drine.

Muminović je rekao da je kao pripadnik 31. Drinske brigade učestvovao u žestokim borbama na desnoj obali Drine, te da su sa njim, između ostalih, “bili Musa Adžem, Suljo Karkelja, Senad Halilović i Meša Džaferović”.

On je rekao da se vratio kući u kasnim večernjim časovima 17. septembra 1992. godine, te da se sutradan u Goraždu slavilo “povlačenje srpskih snaga sa tog područja”.

Drugi svjedok odbrane Razim Malokas potvrdio je da je optuženi Suljo Karkelja tokom sukoba sa srpskim snagama na desnoj obali Drine u Goraždu u septembru 1992. godine vršio izviđanje terena.

Malokas je rekao da je, kao pripadnik 31. Drinske brigade, bio vodič izvidnici jedinica takozvane Armije BiH koje su se okupljale u selu Ljeskovo i vodio ih do srpskih položaja.

On je naveo da su među licima koja su učestvovala u izviđanju terena uoči akcije “Krug” na desnoj obali Drine u Goraždu bili Musa Adžem i Suljo Karkelja, te potvrdio da se vojska vratila u Goražde u večernjim časovima 17. septembra 1992. godine kada je akcija okončana.

Nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika Boška i Đoke Lasice, Njegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni.

Početak ročište zakazan je u 9.00 časova.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Svjedočenje o zatočenim Srbima u Goraždu | Jadovno 1941.

Završen dokazni postupak za zločine nad Srbima u Goraždu …

Svjedočenje o zatočenim Srbima u Goraždu | Jadovno 1941.

Zločin na Trovrhu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: