Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nastavak suđenja za ubistvo Srba sa Trovrha

Datum objave: sreda, 23 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika takozvane Armije BiH za ubistva srpskih zarobljenika sa brda Trovrh kod Goražda 1992. godine, a okružni tužilac Tarik Crnkić najavio je ispitivanje dva svjedoka.

Istočno Sarajevo
Istočno Sarajevo

Za učešće u ubistvima osam srpskih ratnih zarobljenika Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju.

Na brdu Trovrh kod Goražda u avgustu 1992. godine zarobljeni su Boško i Đoko Lasica, Njegoš Ćeho, Kojo Vuković, Branislav i Budimir Todorović, Tioslav Radović i Ratomir Klačar, a potom su odvedeni u goraždansku policijsku stanicu gdje su ubijeni.

Na ročištu 10. decembra svjedok Tužilaštva Dušanka Pljevančić, koja je sa mještanima sela Bućje bila pritvorena u Policijskoj stanici u Goraždu, potvrdila je da su Srbi sa Trovrha noću bili premlaćivani.

Osamdesetogodišnja starica rekla je da su zarobljenici sa Trovrha dovedeni u Policijsku stanicu mjesec dana nakon zatvaranja mještana sela Bućje, koje su pripadnici takozvane Armije BiH priveli sa Trebeškog brda i zatvorili u ćelije.

“Sa mnom je bilo zatvoreno desetak ljudi, među kojima je bio i moj sin. Neki su gledali kroz špijunku na vratima i čula sam kada su rekli da vide Todorovića, Lasice i Radovića koje su izvodili napolje. Nikada se nismo susretali jer nas nisu izvodili u isto vrijeme”, navela je Pljevančićeva.

Pljevančićeva je navela i da su zarobljeni Srbi sa Trovrha nakon sedam ili osam dana “jednu noć nestali”, nakon čega su nju i njenu jetrvu poslali da očiste ćeliju u kojoj su bili. Tu su vidjele krvave žice kojim su zatvorenici bili vezani.

“Stražari su nam kasnije rekli da su ti ljudi otišli u njihovu vojsku i ubjeđivali nas da se i mi, kao oni sa Trovrha, sa njima borimo”, ispričala je Pljevančićeva.

Tužilac je u nastavku suđenja pročitao izjave preminulog svjedoka Muje Ćelje, koje je tokom istrage dao 11. decembra 2012. godine Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i 6. marta 2013. Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

Ćeljo je, između ostalog, rekao da je u noći između 17. i 18. septembra 1992. godine čuo rafalno pucanje sa Lađeve stijene, što mu je bilo čudno jer je to područje bilo oslobođeno.

“Nakon 15 minuta vidio sam `tamić` koji je bio oklopljen kako se vraća u Kopače. Poslije dva dana čuo sam djecu kako viču `narode, dođite da vidite četnike koji su pobijeni kod Lađeve stijene`. Ja nisam otišao da to vidim”, navedeno je u Ćeljinoj izjavi.

Početak ročišta zakazan je u 14.00 časova.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Danas nova svjedočenja o ubistvima srpskih zarobljenika sa Trovrha

Nastavak suđenja za ubistva zarobljenih Srba na Trovrhu

Zločin na Trovrhu

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top