Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Naših prvih 25 godina (35): Slepi su molili da ih ubiju

Prilikom posete Lori video sam čoveka sa iskopanim očima koji je jecao i tražio da mu prekratim muke, ekskluzivno za „Vesti“ je pre sedam godina ispričao Mario Barišić, nekadašnji komandant hrvatske vojne policije u Šibeniku o užasima konc-logora u Splitu, u kome su mučeni i ubijani Srbi tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Ne plašim se istine: Mario Barišić
Ne plašim se istine: Mario Barišić Foto: Vesti

Ključni svedok

Logor Lora je postojao od 1992 do 1997. godine.

– Posle svega, savest mi je mirna i čista. Ni za čim ne žalim. Mogu da me proglašavaju i izdajnikom i ludakom, ali sam u borbi dokazao da mi je Hrvatska iznad svega na srcu. Suze mi pođu kada se prisetim koliko je pravih domoljuba poginulo za stvaranje nezavisne Hrvatske, ali niko od tih momaka nije želeo državu nastalu na krvi nedužnih staraca i dece ili mučenju bespomoćnih – započeo svoju tešku ispovest Barišić, bivši pripadnik kriminalističke službe 72. bojne Vojne policije i komandant šibenske vojne policije za „Vesti“, prvom intervjuu koji je dao jednom srpskom mediju.

Lažni haški istražitelji

Mario Barišić tvrdi da je pod strahovitim pritiskom zbog spremnosti da o svemu otvoreno govori, da je preživeo nekoliko atentata, ali i razgovora sa lažnim haškim istražiteljima.
– Dok sam bio pod takozvanom policijskom zaštitom, shvatio sam da oni nisu tu da bi me zaštitili već da bi saznali s kim se viđam. Dolazili bi i neki „prijatelji“ da me posavetuju, a neki od njih su mi ponudili čak i da dam iskaz lažnom haškom istražitelju. Međutim, sve sam izdržao i preživeo zahvaljujući dokazanim prijateljima i svojoj intuiciji – ističe Barišić.

– Niko od nas se nije borio za Hrvatsku kojom će vladati kriminalci isti oni koji su kompromitovali domovinski rat. Moja sudbina je sudbina hiljade drugih poštenih ljudi ne samo u Hrvatskoj, već i u Srbiji i u Bosni, koji su se suprotstavili zločinačkom sistemu – govorio je dalje ovaj nekadašnji oficir Hrvatske vojske koji je još 18 godina ranije upozoravao na ratne zločine koji su počinjeni tokom domovinskog rata i to ne samo o zverstvima počinjenim u vojnim zatvorima Lora kod Splita i Kuline kod Šibenika, već i o mehanizmu progona i sistematskim ubistvima koja su se događala širom Hrvatske.

I pored činjenice da je od događaja o kojima svedoči pre toga bilo prošlo gotovo dve decenije, te da je u nekim sudskim procesima koji i tada bili u toku, on ključni svedok, Barišiću je život bio ugrožen. Zato smo sa njim razgovarali na tajnoj lokaciji, u jednoj maloj uvali pored Šibenika.

– Ne plašim se nikoga, ali morate me razumeti da brinem za svoju porodicu. Zbog toga sam veoma oprezan – kaže sasvim mirnim glasom ovaj penzionisani vojnik, koji je prošao većinu ratišta po Hrvatskoj, zbog čega je više puta unapređivan i odlikovan.

Nisam okrenuo glavu

Znam da sam mogao da okrenem glavu i pravim se da ne vidim zločine koji se događaju. Da sam tako postupio, verovatno bih sada bio u samom vrhu hrvatske vojske ili policije. Ali, nisam mogao. Učinio sam sve što je bilo do mene da se zločin spreči, a zločinci kazne. Na osnovu mojih izveštaja formirane su tri državne komisije, koje su ispitivale događaje u Lori i Kulinama, ali nikada ništa nije urađeno.

Nedavno su, zahvaljujući njegovom svedočenju, u Šibeniku uhapšena četvorica visokih oficira Vojske Hrvatske: Tvrtko Pašalić, nekadašnji šef šibenskog SIS-a (Vojna bezbednosna služba), Željko Maglov, bivši zapovednik 72. bojne Vojne policije, Damir Boršić, bivši zapovednik vojnog zatvora Kuline i Milorad Paić, vojni policajac. Svi oni se terete za zlostavljanje 21 pripadnika JNA, srpskih paravojnih snaga i civila.

Mario Barišić kaže da je ova optužnica samo početak u rekonstrukciji zločina jer je prema nekim procenama samo kroz zatvor Kuline prošlo čak 3.000 ljudi, uglavnom srpskih civila, od kojih većina nije evidentirana.

Spahija krije prošlost

Među onima koji su te zločine počinili u javnosti se pojavilo i ime nekadašnjeg trenera košarkaške reprezentacije Hrvatske i tada aktuelnog stratega turskog Fenerbahčea Nevena Spahije. On je sve to oštro demantovao, ali je Mario Barišić tvrdio za „Vesti“ da Spahija bezuspešno pokušava da prikrije sramnu prošlost.

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Bojan Vesović (1973-1992) stradanje pripadnika JNA u …

26. godina od osnivanja hrvatskog logora Lora u Splitu …

„Lora“ je mnogima grobnica | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: