fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„Лора“ је многима гробница

Да ли ће Црна Гора пристати да плати ратну одштету Хрватскоj за „Морињ“ (2). Драго Боснић – jедан од сведока злостављања и мучења резервиста из Црне Горе. Седам заточеника убиjено и бачено у Кевину jаму на Козjаку

Комеморациjа и испраћаj резервиста у Никшићу

Комеморациjа и испраћаj резервиста у Никшићу


У „ЛОРИ“ смо свакодневно злостављани и тучени. Храну смо добиjали уз батине и то сваки четврти дан. То jе у свом сведочењу рекао заточеник Драго Боснић, присећаjући се да jе 28. априла 1992, око 17 часова, дошао Иван Кришто, звани Дугоњче, и одвео Црногорце у Груде на размену.

Од тада им се губи сваки траг. Касниjе сам пребачен у Љубушки, где сам срео и упознао затворенике из других затвора, али нико од њих ниjе знао ништа да каже, шта се десило са тим људима – навео jе Драго Боснић.

Његово сведочење само jе део страхота кроз коjе су пролазили Црногорци у овом хрватском логору. За злодела нико ниjе одговарао, а данас се у Бриселу поставља питање ратне одштете, коjу би Црна Гора требало да плати за Хрвате заточене у Морињу, коjи ниjе био логор, него воjни затвор СФРЈ.

Поред Кришта, Боснић наводи имена jош неколико Хрвата, коjи су у то време морали да знаjу судбину заточеника из Црне Горе, попут Франа Петровића, Илиjе Бановића, Мира Марjановића, Антише Јурића, Анте Летице, Миjа Токића, Дражена Дилбера, Јосипа Перића…

Према њиховим казивањима, Ратка Симовића, Душана Баровића и Боривоjа Зироjевића хрватска полициjа и припадници ТО ухапсили су у Мостару, док су се враћали у касарну „Јужни логор“, и одатле их одвели у jедну кућу код Биjелог Поља, где су их малтретирали и масакрирали. Симовићу jе откинуто лево уво, док jе ножем резан по грудима и рукама. Имао jе и jаке модрице по леђима, а поломљено му jе неколико ребара. Уз то био jе рањен у десну ногу. Зироjевић jе, такође, резан ножем по грудима, њему jе и уво расечено, док му jе на челу урезан крст са два слова С. И њихови саборци Поповић, Газивода и Јаковљевић су заробљени испред поште у Мостару, а у томе су учествовали браћа Пуљић, синови Шћепа таксисте, Давор звани Баjа и његов брат Данко, као и њихова два брата од стрица. У Буни, код Мостара, нестали су Лука Папић, Миљан Шушић, Неђељко Јанковић и Радивоjе Петковић.

Све оно што се дешавало у „Лори“ нашло се и у извештаjу тадашњег специjалног изасланика УН Тадеуша Мазовjецког од 17. новембра 1992. Документ jе прослеђен хрватским министарствима спољних послова и одбране. О свему што се збивало у сплитском логору састављен jе заjеднички извештаj „Хелсинки воча“ и „Амнести интернешенела“, из септембра 1993, као и многоброjни извештаjи Међународног црвеног крста и Далматинског комитета за људска права.

Марио Барешић, бивши шибенски заповедник воjне полициjе, изjавио jе истражном судиjи у Сплиту да jе седам Црногораца, заточеника „Лоре“, убиjено и бачено у Кевину jаму на Козjаку, код Кастела, док су двоjица размењена. Медиjи су пренели његову причу.

– Ликвидациjама су присуствовали и челници обавештаjних служби хрватске воjске и воjни полицаjци, коjи су учествовали у мучењима – посведочио jе Барешић.

Нешто касниjе, пуковник Иван Груjић, шеф Уреда за заточене и нестале Владе Хрватске, изjавио jе да нема доказа да су заробљени црногорски резервисти били у том сабирном центру.

ЗВЕРСТВА

СВЕДОК 164/95-8: – Морали смо лаjати, певаjући усташке песме, као: „Оj, Купрешко равно поље, што позоба Црногорце, од тисућу и педесет, остаде их само десет и то десет уваћено и на колац набиjено.“

Сведок 445/95-33: – Успео сам да спазим три Црногорца, од коjих jе jедном пред моjим очима jедан воjник ножем одсекао уво, а другоме ископао око.

Сведок 510/96-13: – Познато ми jе да jе jедан резервиста из Никшића у „Лори“ масакриран (одсечене су му уши) и да jе умро.

Сутра: Пронађене кости

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Фељтон: ЛОРА I

Фељтон: ЛОРА III

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: