fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Naš borac sa Košara ne bi smeo da gladuje

Posle pisanja „Novosti“, mnogi čitaoci se javljaju sa željom da pomognu obolelom Milošu Jovanoviću (38). Prva pomoć stigla od Hida Muratovića. Zovu i saborci sa Kosmeta i najavljuju da će ga posetiti

Hido Muratović sa Rosom, Marinom i Milošem Jovanovićem
Hido Muratović sa Rosom, Marinom i
Milošem Jovanovićem

Tužna sudbina Miloša Jovanovića (38) iz zabitog sela Troštice kod Novog Pazara, borca sa Košara, koji se posle povratka s ratišta teško razboleo zbog stresa doživljenog tokom borbi na Kosmetu, nije ostavila ravnodušnim čitaoce „Novosti“.

Sa majkom Rosom (62), obolelom od karcinoma dojke, i sestrom Marinom (38), koja ih teškom mukom izdržava, Miloš živi u bedi. Imaju samo kravu i nekoliko kokošaka. Kuća u kojoj su smešteni nije njihova, oronula je i ispucala. Nemaju vodu, ni kupatilo. Ponekad kroz nju šetaju pacovi i zmije.

Miloš i njegova majka nemaju novca za lečenje, a hleb i najosnovnije namirnice „na recku“ uzimaju u obližnjoj prodavnici i plaćaju kad Rosa primi socijalnu pomoć od 13.000 dinara. Iako zaslužan za odbranu Srbije, Miloš još nema nikakva primanja, niti je imao prilike da se ozbiljnije leči od psihičkih, hormonskih i metaboličkih poremećaja zbog kojih se sa 80 ugojio na čak 160 kilograma.

Iako u pre nekoliko dana objavljenom tekstu nismo objavili Milošev broj telefona, niti žiro račun na koji bi dobri ljudi mogli da mu uplate pomoć, mnogo naših čitalaca zvalo je redakciju i dopisništvo „Novosti“ i pitalo kako da stupi u kontakt s porodicom Jovanović, jer žele da pomognu Milošu, njegovoj majci i sestri.

Sanja iz Sombora nam je najavila da će njeno društvo prikupiti pomoć za Miloša, a sa istom željom javio se i Branislav iz Novog Sada, koji je zamolio da mu dostavimo žiro račun ove porodice. Javio se i Miloš Zvijer, ratni drug Miloša Jovanovića, koji kaže da su se znali samo „iz rova“, ali da želi da se uključi u akciju pomoći svom saborcu.

ŽIRO RAČUN

U Komercijalnoj banci u Novom Pazaru juče je otvoren žiro račun za pomoć porodici Jovanović. Broj je 205-9011007013986-02 na ime Marine Jovanović. Priloge je moguće uplatiti „Post-netom“ ili „Vestern unionom“ na adresu Marina Jovanović, selo Troštice 36300 Novi Pazar. Sa Jovanovićima je moguće kontaktirati i putem brojeva telefona 065/474-54-33 i 020/351-580.

– Dobili smo još dva poziva koja su nas puno obradovala – priča Marina Jovanović. – Zvao je jedan oficir i ratnik sa Košara, koji je najavio posetu i pomoć Miloševih saboraca, a usledio je i poziv visokog oficira Vojske Srbije, koji nije mogao da veruje da branilac Srbije živi u bedi, gladuje i nema od čega da se leči.

Posle našeg teksta, „prvu pomoć“ Jovanovićima odmah je odneo poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović, svojevremeno dobitnik „Zlatne plakete“ našeg lista za humanost. Između ostalog, poneo je najneophodnije namirnice i sredstva za higijenu, odeću i obuću, nešto od lekova.

Zahvaljujući donacijama novopazarskih firmi „Pionir“ i „Trajal“, servisa „Bole“ i poznatog obućara Mirsada Rebronje, platio im je i dugove u prodavnici i regulisao dugove za struju. Odveo je Muratović Miloša i Marinu u Novi Pazar i pokrenuo postupak da i borac sa Košara dobije neku socijalu. Zahvaljujući dobrim ljudima iz dijaspore, koje je Hido animirao, Jovanovići su dobili veš-mašinu i televizor, sakupljeno im je i oko 300 evra.

– Zbrinuli smo ih privremeno, Jovanovićima je potrebna ozbiljnija pomoć – kaže Muratović. – Najviše očekujemo od Miloševih saboraca i Vojske. Milošu i njegovoj majci je potrebno lečenje, a planiramo i da im izgradimo manju kućicu sa dve sobice i kupatilom gde bi imali uslove za život.

NIJE SE NI LEČIO

Od povratka sa Kosova, Miloš nije imao adekvatno lečenje, niti je pregledan u nekoj značajnijoj zdravstvenoj ustanovi. Ni danas nema pravu dijagnozu. Pošto teško diše, jedva je uspeo da izdejstvuje specijalnu pumpicu od koje se ni trenutka ne odvaja. Često pada u ozbiljne psihičke i druge krize. Kako mu je, najbolje znaju njegova majka i sestra Marina, koja se nije udala, jer nije želela da ih ostavi u bedi.

Autor: M. NIĆIFOROVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Oznake: Miloš Jovanović, Košare, pomoć

Vezane vijesti:

Borac sa Košara od svih zaboravljen

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: