Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Borac sa Košara od svih zaboravljen

Datum objave: utorak, 7 marta, 2017
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Miloš Jovanović iz Troštica kod Novog Pazara, bez uslova za život. Od doživljenog stresa na Kosovu, teško se razboleo, često je i gladan. Za humanitarca Hida Muratovića Jovanovići jedan od najtežih slučajeva

Miloš Jovanović (desno) sa majkom i sestrom i novopazarskim humanitarcem Hidom Muratovićem
Miloš Jovanović (desno) sa majkom i sestrom i novopazarskim humanitarcem Hidom Muratovićem

Tužna sudbina vojnika i ratnika koji se na Kosovu hrabro borio za svoju otadžbinu…

U zaseoku Troštice, udaljenom dva kilometra od Belih Voda i magistralnog puta Novi Pazar – Sjenica, u iznajmljenom i dotrajalom kućerku, sklepanom od letava i blata, u bespuću i bedi, živi porodica Miloša Jovanovića (38), vojnika i hrabrog borca na Košarama, sada teškog bolesnika i nevoljnika, koga su svi zaboravili.

Uz Miloša su njegova majka Rosa (62), teško obolela od karcinoma dojke. Sestra Marina (35), jedina zdrava, teškom mukom u nemaštini brine o bolesnom bratu i još bolesnijoj majci. Od imovine poseduju samo kravu i nekoliko kokošaka. Ako se izuzme Rosina socijala od 13.000 dinara, drugih primanja nemaju.

Borio se Miloš hrabro na Kosovu, na albanskoj granici svakodnevno je bio pod NATO bombama i udarima terorista iz Albanije koji su kidisali na Srbiju, izdržao je u rovu sve do naredbe o povlačenju i živ se vratio kući, ali i odmah potom teško razboleo.

– Svega je tamo bilo, od preživljenog stresa sve se u meni poremetilo, bio sam izgubljen i jedva sam stajao na nogama, a potom sam, od psihičkih, hormonalnih i metaboličkih poremećaja počeo naglo da se gojim. Nisam imao uslova da se adekvatno lečim, do nekih lekova i danas teško dolazim – kaže Miloš.

Naglašava da je, dok se na Kosovu borio za Srbiju, imao 80, a sada je težak čak 160 kilograma.

– Teško dišem i ni trenutak ne smem da se odvojim od pumpice koja mi olakšava disanje… Loše se i hranimo, jer nemamo mogućnosti da nabavimo meni potrebnu specijalnu hranu. U obližnjoj prodavnici hleb uzimamo “na recku”, dugujemo za tri meseca i struja nam je isključivana jer nismo mogli da je platimo – žali se Miloš.

Sav teret borbe za preživljavanje porodice Jovanović na svojim leđima nosi Miloševa sestra Marina, koja se zbog brige o bolesnom bratu i majci još nije udala.

– U kući nemamo vodu, ni kupatilo. Sve perem u metalnom koritu rukama i vodu donosim sa udaljenog bunara, kupamo se u podrumu. Kroz oronulu kuću često nam šetaju pacovi, desi se da nekada upadne i zmija… Miloš ne sme i ne može ništa da radi, majka je težak invalid, nemoćna sam da bilo šta promenim – priča Marina.

Krov prokišnjava, kroz zidove ulaze pacovi i zmije
Krov prokišnjava, kroz zidove ulaze pacovi i zmije

Porodicu Jovanović posetili smo sa novopazarskim humanitarcem Hidom Muratovićem. Svašta je, kaže, video tokom decenija bavljenja humanitarnim radom, a Jovanovići su jedan od najtežih slučajeva.

– Sve im je potrebno, od hrane do lekova. Kuća prokišnjava i hladna je, nemaju kaučeve, za Miloša je potreban poseban ležaj, dobro bi im došli televizor i frižider, sanjaju i o veš-mašini. Dobili su nešto namirnica za prvu pomoć, platili smo im i dug u prodavnici (50 evra), ponećemo im i nešto od odeće i obuće, međutim, njima je potrebna veća pomoć kako dobrih ljudi tako i države, pogotovu što kuća u kojoj žive nije njihova i što svakog trenutka može da se sruši – ističe Muratović, nosilac “Zlatne plakete” našeg lista u akciji “Najplemenitiji podvig”.

POMOĆ ZA SOCIJALU

Uz pomoć Hida Muratovića, Miloš Jovanović je nedavno, posle dugo vremena, “sišao” u Novi Pazar gde je počeo da priprema dokumentaciju za socijalnu pomoć koja bi mu, kako naglašava, puno značila u borbi za opstanak u zabitom selu na padinama Golije. Nada se da nadležni neće mnogo zakerati i da će mu i država za koju se hrabro borio bar na taj način pomoći.

Autor: M. NIĆIFOROVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dijaspora uz heroja s Košara! | Jadovno 1941.

Košare, mera za Heroje | Jadovno 1941.

Sjećanje na bitku za Košare – neispričana ratna priča iz 1999.

Heroji Bitke za Košare | Jadovno 1941.

Heroji s Košara „Molili smo se Bogu da nas pošalje u raj …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top