fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Narodni heroj Milan Tepić dobija spomenik na Savskom vencu

Vlada Srbije donela je danas Zaključak da se narodnom heroju Milanu Tepiću podigne spomenik na teritoriji gradske opštine Savski venac.

Narodni heroj Milan Tepić sa porodicom
Narodni heroj Milan Tepić sa porodicom

Kako je saopšteno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, vlada je takav zaključak donela na inicijativu tog resora, a povodom obeležavanja 25 godina od pogibije majora Tepića.

Inicirajući takav zaključak, imao se u vidu, kako se navodi, njegov neustrašiv podvig.

Spomenik majoru Tepiću biće podignut u produžetku ulice koja nosi njegovo ime, a finansijska sredstva za izgradnju i postavljanje spomenika obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U saopštenju se navodi da će to ministarstvo sprovesti odgovarajući postupak javne nabavke idejnog rešenja, odnosno usluge izrade predmetne skulpture, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Godišnjica smrti narodnog heroja Milana Tepića je od 2017. godine sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije i obeležavaće se svakog 29. septembra kod spomenika Milanu Tepiću.

Milan Tepić je rođen 1957. godine u mestu Komlenac, kod Kozarske Dubice.

Dvadeset devetog septembra 1991. godine poginuo je u Bedeniku kod Nove Rače, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe, a ovo delo su mnogi uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića.

Predsedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. godine Ordenom narodnog heroja Jugoslavije posthumno odlikovalo majora Milana Tepića za „izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” i proglasilo ga narodnim herojem Jugoslavije.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

PONOSNI NA MAJORA MILANA TEPIĆA | Jadovno 1941.

U ime časti – govor majora Milana Tepića | Jadovno 1941.

Održan pomen Narodnom heroju, majoru Milanu Tepiću …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: