Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Напредни клуб: Срамота за Холанђане и њихову краљицу

Невладина организациjа из Београда „Напредни клуб“ наjоштриjе jе осудила одликовање холандских пилота за учешће у рату НАТО против Србиjе 1999. године, коjе им jе додиjелила холандска краљица.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/holandska-kraljica.jpg

„Срамотно jе и жалосно што 14 година послиjе овог гнусног рата, у jеку преговора о будућем статусу Косова и Метохиjе, холандска краљица награђуjе пилоте саучеснике у убиству 2.000 невиних цивила“, истиче „Напредни клуб“.

У саопштењу ове организациjе, коjу предводи историчар Чедомир Антић, оцjењуjе се да jе срамотно и жалосно што ни власт у Србиjи, ни већина медиjа, ни етаблирани цивилни сектор нису реаговали на ову скандалозну виjест.

Напомиње се да ратом из 1999. године, у коjем jе учествовала и Холандиjа, не само да ниjе сприjечена хуманитарна катастрофа, коjа jе наводно била повод за бомбардовање, већ се додатно доприниjело учвршћивању режима Слободана Милошевића и даљем изоловању Србиjе и српских грађана.

Додаjе се да jе више људи убиjено током бjесомучних напада НАТО, него што jе убиjено Албанаца за вриjеме Милошевићеве владавине током децениjе коjа jе претходила рату.

„Напредни клуб“ напомиње и да jе више људи убиjено или су нестали и од када су међународне снаге, међу њима и холандски воjници, преузеле управу над Косовом и Метохиjом.

„Холандиjа, држава коjа се jош ниjе суочила са злочинима у Индонезиjи у вриjеме борбе тамошњег народа за слободу и независност, током протеклих година чинила jе значаjне напоре да суочи Србиjу са одговорношћу за злочине током ратова из 1990-их година“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да би холандска jавност требало данас да проциjени да ли су у том периоду заиста помогли демократизациjи Србиjе и да ли су уопште доприниjели процесу помирења.

„Можемо само да претпоставимо каква би била реакциjа да jе овдашња влада одликовала српске официре за рат чиjе су посљедице смрт 3.000 људи, траjни прогон 150.000 цивила и стварање етнички чисте квази државе“, наводи „Напредни клуб“.

Холандска краљица Беатрикс одликовала jе у суботу, 30. марта, холандске пилоте у Краљевском воjном ваздухопловству за бомбардовање Србиjе 1999. године, окачивши на њихов барjак траку са натписом „Косово 1999“.

Извор: ФРОНТАЛ.СРБ / НАПРЕДНИ КЛУБ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: