Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Napadače na Srbe izvesti pred sud

Datum objave: nedelja, 31 jula, 2016
Veličina slova: A- A+

Beograd traži da Hrvati istraže sve etnički motivisane napade na naše sunarodnike

Tompsonov koncert

Od Zagreba očekujemo da istraži sve etnički motivisane incidente i napade na Srbe i obaveste nas o sudskim postupcima. To nije nikakvo mešanje u unutrašnje stvari Hrvatske, već zaštita naših sunarodnika, ali i antifašističkih tekovina, na kojima počiva i EU, čija je Hrvatska članica.

To, za “Novosti”, poručuje šef diplomatije Ivica Dačić, reagujući na protestnu notu iz Zagreba koju naša ambasadorka Mira Nikolić u četvrtak nije htela da primi, a čiji je sadržaj Hrvatska u petak obelodanila.

U tom tekstu zvanični Zagreb optužio je Beograd za pokušaje mešanja u unutrašnje stvari Hrvatske, a srpske vlasti pozvao da se “uzdrže od rečnika propalog jugoslovenskog komunističkog sistema i agresivne velikosrpske politike iz devedesetih, koja je vojno i moralno poražena”.

Dačić ove optužbe naziva “licemernim”, pogotovo imajući u vidu da one dolaze od “onih koji mirno gledaju na proustaške ispade i raspirivanje govora mržnje prema Srbima”.

Hrvati u noti indirektno prete i uslovljavanjem evropskog puta Srbije, pozivajući Beograd da ispuni uslove Zagreba u vezi sa izbegavanjem sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

Nikola Selaković, ministar pravde, posle ukidanja presuda Branimiru Glavašu i Alojziju Stepincu, pita se:

– Ako je to ideal jedne države EU, da li treba na njega da se ugledamo? Što se tiče reakcije Brisela, on nije reagovao ni na mnogo grđe stvari od ove. Kad su se ćirilične table u Vukovaru skidale za manje od dva sata od postavljanja, Brisel je rekao da je to unutrašnja stvar jedne države.

POSTOJI VEZA

PONIŠTAVANjE presude Glavašu ne može se posmatrati odvojeno od nedavne rehabilitacije kardinala Stepinca – smatra Milorad Dodik, predsednik RS.

– Glavaš je dokazani zločinac i poništavanje presude može da služi na čast hrvatskom pravosuđu. Osuđujemo jednu takvu odluku i mislim da konačno moraju da se procesuiraju svi koji su činili zločine nad Srbima.

(M. F.)

Autor: D. M. – J. K.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Domagoj Margetić: Gadi mi se moja Hrvatska, ruke su joj krvave do lakata od ubijanja Srba!

Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo presudu Glavašu

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top