Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Napad partizana i ustaška odmazda

Datum objave: sreda, 26 maja, 2010
Veličina slova: A- A+

U julu mjesecu 1942. godine ustaše su na područje grubišnopoljskog kotara dotjerale oko 9.000 Kozarčana, staraca, žena i djece, “zarobljenika” s Kozare.

 Stočna pijaca u Grubišnom Polju, okružena bodljikavom žicom, gdje su držane Kozarčanke sa djecom
Stočna pijaca u Grubišnom Polju, okružena bodljikavom žicom, gdje su držane Kozarčanke sa djecom

Svi su ovi “zarobljenici” u bijednom fizičkom stanju, gladni i bolesni.

Početkom avgusta, po naređenju III operativne zone, četa prelazi u Slavoniju i tu ostaje sve do akcije na Španovicu, 3. oktobra 1942. godine, u kojoj je i sama sudjelovala.

Krajem avgusta 1942. godine Gedeon Bogdanović je, zajedno sa deset drugova, prekomandiran u sastav Prvog slavonskog partizanskog odreda.

Slavonci, Moslavčani i Banovci 27.9. zajednički napadaju Grubišno Polje, garnizon od oko 200 ustaša i 300 domobrana. Sve te akcije, a i neke druge manje, izvršile su združene snage s oko 1.000 ljudi, unoseći munjevitim naletom paniku kod neprijatelja. U akciji na Grubišno Polje zarobljeno je oko 120 domobrana i zapljenjeno oko 150 pušaka i nekoliko mitraljeza.

Svi prisutni na sahrani naših 12 poginulih drugova u M. Dapčevici imali su suze u očima.

Bilogora i Grubišno Polje 1941.

Nakon te akcije naše snage odlaze u Slavoniju, u akciju na Španovicu. Na Bilogori ostaje samo vod partizana, jer se četa još nalazi u Slavoniji.

Nakon te prve partizanske ofanzive slijedi neprijateljska ofanziva na Bilogori, sa oko 5.000 ustaša, domobrana i Nijemaca. Na Bilogori je bilo samo sedam naših naoružanih ljudi. Krajem septembra

Bilogoru opkoljavaju i pretresaju jake neprijateljske snage. Narod je bio iznenađen. Neprijatelj je u logore – jasenovački i sisački – otjerao oko 3.000 stanovnika, mahom žena, staraca i djece, od kojih se vrlo malo vratilo. Među 3.000 otjeranih u logor bilo je i mnogo žena i djece s Kozare.

Ustaše su za to vrijeme u selima poubijale sve one koje su u njima našli. Pobili su oko 500 osoba i pobacali ih u zajedničke grobnice. U Grubišnom Polju ubili su 69, u Malom Grđevcu 62, u Sibeniku 87, u V. Peratovici 67, u Topolovici 66, u Gakovu 48, M. Peratovici 37, Brzaji 32, V. Dapčevici 31, M. Dapčevici 32 i Lončarici 15 ljudi. Zapravo, nema sela u kome nije bilo žrtava. Ustaški napad i ubijanje bespomoćnog stanovništva traje sve do povratka Bilogorskog bataljona, koji je u međuvremenu formiran u Slavoniji. (Osnova za Bilogorski bataljon bila je Bilogorska četa. To je bio 1. bataljon XII brigade, detaširan na Bilogoru, a od naroda nazvan Bilogorski).

Poslije neprijateljske ofanzive slijede upadi malih grupa ustaša. Oni su nesmetano ubijali po selima više od mjesec dana. Većinu pobijenih žena i djece likvidirali su pojedinci-ustaše u toku i nakon tzv. domobranske ofanzive. Te upade pojedinaca-ustaša omeo je tek Bilogorski bataljon.

Ponovni dolazak Bilogorskog bataljona (koji je, usput, na Vranom Kamenu razbio jednu satniju domobrana i zarobio prvi top u Slavoniji) podiže poljuljani moral stanovništva Bilogore. Bataljon sprečava pljačku i likvidira izdajnike i pljačkaše.

Srbi Bilogore, iako više nego prepolovljeni likvidacijom 500 muškaraca u Jadovnu, iseljavanjem 2.500 osoba u Srbiju, te tjeranjem u ustaške logore 3.000 ljudi i ubojstvom oko 600 osoba u jesen 1942. godine, nisu se pokolebali.

Krajem 1942. godine svi preživjeli Srbi su bili u ustanku u kome su nepokolebljivo ostali do kraja rata.
Stradanja Srba nisu pokolebala ostatak Srba.

U proljeće 1943. godine se i manji dio Hrvata, Čeha i Mađara veže za NOP.

 

< Hapšenja, teror i deportacije                                     Sadržaj                                          Svjedočanstva o genocidu >
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top