fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Намера Хага била да се сви Срби осуде

Бранко Лукић председник Асоцијације адвоката суда за ратне злочине у холандији за “Новости” о процесу против Младића, тужилаштву под контролом американаца, нерегуларностима у трибуналу… У процесима Караџићу и Младићу сви житељи РС оптужени

Фото Танјуг, /ФАХ/БК
Фото Танјуг, /ФАХ/БК

На улазу у Хашки трибунал стоји табла на којој пише да се у тој згради “тражи правда за жртве”. Међутим, и окривљени заслужују правично суђење. Нико од 250 адвоката који су од 1993. радили у хашким судницама нема лепу реч за овај суд, мада неки имају разлога да буду задовољни, јер су њихови клијенти ослобођени. Пуштени су они који су погрешно оптужени, а то су по правилу били злочинци из хрватског или муслиманског народа.

Овако о 24 године рада Хашког трибунала говори Бранко Лукић, председник асоцијације адвоката у Трибуналу и човек који је, уз представнике Тужилаштва и судија, “предвиђен” да 31. децембра 2017. “угаси светла” у хашким судницама.

Лукић је оснивач Коморе бранилаца у Хагу и човек који је за 17 година у престоници Холандије бранио осам клијената. Ово му је други мандат да је на челу Коморе која сада окупља 105 бранилаца.

* У Бањалуци ћете данас, на Дану сећања на жртве РС, говорити о раду суда. Шта ћете рећи прво?

– Укратко, да су сви житељи РС у процесима Караџићу и Младићу оптужени и вероватно осуђени. У тачкама 12 и 13 оптужнице против генерала за удружени злочиначки подухват, према тумачењу које смо добили од Тужилаштва, укључени су сви припадници српске војске, српске полиције, цивилних власти. Иначе, кривично дело “удруженог злочиначког подухвата” у Трибуналу је узето из америчких оптужница нарко-дилерима, према којима су сви који су имали контакт са дрогом били свесни да чине кривично дело. Дакле, сви они који су бранили своје куће из РС су, према тој логици, учесници кривичног дела, с тим што се Младићу суди и за период кад није био у БиХ.

* Како се дошло до тога да је цео народ пред судом?

– Кључни сегмент Хашког суда је Тужилаштво које су апсолутно контролисали Американци. Ако погледате само зграду, схватићете да постоје три канцеларије за браниоце, исто толико за судије и небројено много одељења за Тужилаштво. У случају Младића ми имамо три адвоката, а Тужилаштво 63, од којих у судници наступа 28. Још горе, сва документација из предмета утужених налази се код њих, јер је заробљена од стране СФОР или НАТО, а нама постаје доступна тек кад они изнесу тужбу. Тада одбрана има рецимо седам дана да спреми одговор на доказе које су они припремали годинама. Код Младића смо имали пет месеци, али то је изузетак, јер је предмет огроман.

Бранко Лукић Фото Н. Фифић
Бранко Лукић Фото Н. Фифић

* Кажете да је било море нерегуларности током процеса.

– Рецимо, кад је дошао да сведочи Душан Павловић, кључни експерт за губитке у Колони 28. дивизије из Сребренице која се пробијала ка Тузли, напрасно су сви рачунари одбране постали заражени, док су сви рачунари судија и Тужилаштва радили. У мом ранијем процесу Стакићу, адвокат Џон Остојић, који је радио са мном, дошао је једног дана раним летом из Чикага у наш стан и затекао непознату особу у 6.30 за мојим рачунаром. Непознати се поздравио са Остојићем, узео УСБ и изашао. Кад смо се трећи колега и ја пробудили и пошто нас је Џон упитао ко је био тај човек, били смо сви заједно згранути.

* Поменули сте важног сведока Павловића?

– У случају Сребренице Тужилаштво инсистира на између седам и осам хиљада стрељаних, док ми доказујемо да је гро тих људи погинуло у борбеној операцији пробоја колоне 28. дивизије из обруча под борбом. Павловић је раније био директор у Републичком институту за нестале БиХ из Сарајева и руководио је ексхумацијама за Сарајево. Он је у суд донео оверене изјаве 55 муслимана из колоне, дате њиховим властима у којима они говоре да су њих на хиљаде изгинули у борбама, односно минским пољима око Сребренице. Наша процена је да је између пет и шест хиљада муслимана тако страдало. Ове изјаве Тужилаштво је сакрило од Суда, па су и судије наводно били изненађени постојањем доказа.

* На суђењу Младићу за Маркале, Тужилаштво је одустало од свог експерта?

– Тачно тако. Али, битније је што смо, чини ми се, успели да докажемо да Сарајево није било у блокади. Српски ратни злочин је тамо могао бити почињен под условом да су у граду били ненаоружани цивили. Али, тамо је био Први корпус армије БиХ са 30.000 војника. Код извођења доказа у 2016. помогло је што смо могли да извучемо аналогију Сарајева 1992-1995. са Алепом у Сирији и Мосулом у Ираку. Алија није дао да оду цивили из Сарајева, који су били живи штит, као што то данас чини ИД. На суђењу Младићу говорио је и исти заштићени сведок као и код Караџића, телохранитељ Изетбеговића, човек који је слушао договоре реиса Мустафе Церића и Изетбеговића како планирају да пуцају у свој народ ради “утиска” на Западу.

* Конкретно Маркале?

– Најсликовитији доказ намештаљке ипак била нам је слика човека без грудног коша, пребаченог преко ограде на Маркалама, који је очигледно раније погођен директно гранатом, а на пијацу је донет као “кореографија”. Тужилаштво у Хагу, ни власти у Сарајеву нису могли да доставе податак из мртвачнице ко је човек. Његово тело је остало на слици као доказ српског злочина, а он је “побегао” из мртвачнице!

Бранко Лукић Фото Н. Фифић
Бранко Лукић Фото Н. Фифић

РАЗОРЕНИ „КРВОТОК“ СРЕБРЕНИЧКИХ ДОГАЂАЈА

* На који део одбране генерала Младића сте нарочито поносни?

– За Хашки суд тзв. пресретнути разговори између официра ВРС током акције у Сребреници су били кључни да се осуди десетине њих. Они су “крвоток” целог случаја, а ми смо пред судом доказали: Не постоје фоно-записи прислушкиваних разговора, већ само прекуцане белешке. Фоно је наводно уништен. Да су муслимани на цедуљама и на свескама писали прислушкиване разговоре, а кад су нам донели једну такву “оригинал” свеску, испоставило се да је штампана 2000. године. Човек који је био одговоран за прислушкивање на муслиманској страни, у Армију БиХ ступио је тек 1996. На крају, утврђено је да са апаратима које су они наводно имали за прислушкивање није било технички могуће да “уђу у српски талас”.

ПОМОЋ НОВОСАДСКИХ СТУДЕНАТА

* Колико је огроман био Младићев предмет?

– Око 3,5 милиона докумената је уврштено и то сви без наслова, само са шифром од осам бројева. Да није било 64 студента Правног факултета из Новог Сада, које је организовао професор Стефан Самарџић и који су нам у документацију унели 50.000 фајлова по имену, не бисмо стигли много да урадимо.

* Да ли вам је још неко помагао из Србије у одбрани на пример Младића?

– Из Београда је ишло десетине људи да помогну Тужилаштву. Бруно Векарић из београдског Тужилаштва за ратне злочине успео је да организује студенте да помажу тужилаштву – против Младића.

Аутор: Драган ВУЈИЧИЋ

Извор: НОВОСТИ

Ознаке: Бранко Лукић, Младић, Хаг, удружени злочиначки подухват, Сребреница, 

Везане вијести:

Одбрана: Младић је невин, крив је што је Србин и што је бранио …

Обавештајне припреме за рат на Балкану су при крају | Јадовно …

Одбрана: Младић је невин, крив је што је Србин и што је бранио …

Ратко Младић је жртва пропаганде! | Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: