fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НАЈВИШИ ЗВАНИЧНИЦИ ДА ПРИСУСТВУЈУ ПОСТАВЉАЊУ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА

Miodrag_Linta-c2646800Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица у Србиjи Миодраг Линта очекуjе да ће у августу бити постављен камен темељац за споменик у Београду српским жртавама у сукобима 90-их година прошлог виjека и да ће том чину присуствовати наjвиши званичници Србиjе.

Линта jе поздравио одлуку скупштине града Београда да распише конкурс за ликовно, архитектонско и урбанистичко рjешење споменика „Српском народу и грађанима Србиjе страдалим за отаџбину у оружаним сукобима од 1990. године на простору бивше Југославиjе“ и споменичког простора.

Споменик би требало да буде постављен на мjесту постоjећег „Вjечног пламена“ на Ушћу у Београду, подсjећа Линта у саопштењу.

Линта очекуjе да 4. августа, поводом обиљежавања 20 година од страдања и прогона Срба у хрватскоj акциjи „Олуjа“, на мjесту „Вjечног пламена“ на Ушћу у Београду буде постављен камен темељац за подизање споменика.

Он каже да очекуjе да, након одабира наjбољег идеjног рjешења, споменик буде изграђен у разумном временском року, а затим и свечано откривен.

Линта jе захвалио челницима града Београда коjи су подржали инициjативу Коалициjе избjегличких удружења о подизању споменика, коjим ће коначно на достоjан начин бити одата почаст страдалим Србима деведесетих година прошлог виjека на простору бивше Југославиjе.

На основу ове инициjативе, Скупштина града Београда jе на сjедници 25. фебруара дониjела одлуку о подизању споменика, као и одлуку о оснивању Одбора за подизање споменика.

Заинтересовани учесници конкурса могу да се упознаjу са конкурсном документациjом на саjту града Београда (www.београд.рс).

Радови се предаjу у Музеjу Југославиjе (Улица Богићева бр.6) од 3 до 5. jула.

Петочлана конкурсна комисиjа, коjу чине два академска ваjара, академски сликар, градски урбаниста и помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социjална питања, требало би да обjави резултате конкурса до 1. августа.

У року од 15 дана по обjављивању резултата конкурса, биће организована изложба свих пристиглих радова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

КОНКУРС ЗА СПОМЕНИК СРБИМА СТРАДАЛИМ У СУКОБИМА ОД 1990.

У БЕОГРАДУ У АВГУСТУ ПРВИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА

КОЗИЋ: ЋУТАЊЕ БЕОГРАДСКОГ ТУЖИЛАШТВА – ГРИЈЕХ ПРЕМА СРПСКИМ ЖРТВАМА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: