fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Najpoznatiji filmski sajt ukinuo ocenjivanje filma „Dara iz Jasenovca”

Najpoznatiji filmski sajt IMDB uklonio je mogućnost ocenjivanja filma „Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Gage Antonijevića, a ne prikazuje više ni  njegovu ocenu koja je pre toga bila iznad devet.

Razlozi ovog poteza nisu poznati, ali se može naslutiti da je povod bio svojevrsni rat ocenama između srpskih i hrvatskih korisnika i to sve nakon kritike u američkom magazinu „Varajeti” gde je ovaj film označen kao srpska propaganda.

Odmah po objavljivanju kritike, na IMDB-u ostvarenje je dobilo niz negativnih komentara i loših ocena što je izazvalo obračun na društvenim mrežama gde su pojedini Srbi pozvali sunarodnike da film ocene što bolje da bi pobedili Hrvate koji mu namerno daju najnižu ocenu.  

Film, koji prikazuje stradanje Srba u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata kroz sudbinu devojčice Dare, ubrzo je došao do ocene iznad devet, što i nije tako čest slučaj na pomenutoj platformi.

Osim rata ocenama i komentarima, još jedan mogući razlog za ukidanje opcije ocenjivanja jeste, verovatno, i to što film još nije počeo da se prikazuje u bioskopima, tačnije prikazivao se samo nedelju dana u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, krajem novembra prošle godine. IMDB kao datum njegovog objavljivanja navodi 5. februar i to u Sjedinjenim Američkim Državama, dok bi u Srbiji trebalo da se prikazuje od 21. aprila.

„Dara iz Jasenovca” je, inače srpski kandidat za nagradu Oskar, a pojedini domaći filmski stvaraoci ranije su tvrdili da nije poštovana procedura prilikom njegovog izbora za najpoznatiju filmsku nagradu.  

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: