Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

NAJAVA – U Banjaluci promocija projekta: “Dušu nisu ubili”

Datum objave: petak, 1 decembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Udruženje Srpsko-ruski Most iz Banjaluke s blagoslovom Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja realizovalo je projekat Dušu nisu ubili koji je promovisan na 62. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu a u subotu 2.12.2017 u 12 časova biće promovisan i u Banjaluci u Narodnom pozorištu Republike Srpske (ulaz je slobodan).

Na promociji će govoriti uz autore, izdavača i recenzenti:

Prof. dr Miloš Ković
Prof. dr Goran Latinović
Književnik i novinar Mihajlo Orlović

Projekat se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma ( produkcija RTRS i Udruženje Srpsko-ruski Most-trajanja 82 minute), knjige svjedočenja “Dušu nisu ubili” autora Mire Lolić Močević ( novinara RTRS i publiciste) i istoriografske monografije “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20.vijeku ” autora docenta dr Drage Mastilovića (dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu).

Po prvi put na jednom mjestu o stradanju srpskih civila u Bosni i Hercegovini u svim ratovima u 20. vijeku govore 59 svjedoka, 6 naučnih radnika i istoriografska građa, upotpunjeni video zapisima i fotografijama.

Ekipa dokumentarnog filma sa istoričarom Dragom Mastilovićem, prolazi Bosnom i Hercegovinom i prenosi istorijske podatke, snima prostore najmasovnijih stradanja, bilježeći u kakvom su stanju spomen prostori, a o onome što se na tim prostorima dešavalo, svjedočile su žrtve iz zadnja dva rata i potomci stradalih iz Velikog rata.

Tražen je odgovor napitanja : Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH koji tamo živi najmanje od 9. vijeka (tj prvog pisanog izvora) , kada, za koga je i gdje osnovan prvi konecentarcioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vijek u BiH a koliko izašlo, ko je i na koji način prekršio sve međunarodne konvencije o zaštiti civila,zašto je stradala Srpska pravoslavna crkva u BiH,na koje načine su stradavali srpski civili,zašto su Sarajevo i srebrenica simboli srpskog nestajanja i zašto nema pravde u Bosni i Hercegovini…

Vezane vijesti:

Promocija projekta “Dušu nisu ubili” na Sajmu knjiga u Beogradu

RTRS počeo snimanje dokumentarnog filma o stradanju Srba …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top