Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAJAVA: Promocija romana „S Homerom u oluji“ autora Anđelka Anušića

Anđelko Anušić
Anđelko Anušić

Pozivamo Vas na promociju romana „S Homerom u oluji“ koja će biti priređena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u B. Luci, 19. marta, u  19. časova.

Roman je završnica (II, III, IV)  dio Anušićevog četvoroknjižja zasnovanog na prvom dijelu (Glasovi sa Granice, 2016.) o dugom istorijskom kretanju između oranja i klanja (Andrić- Ekmečić) našega naroda na sjeverozpadnim obodima Balkanskog poluostrva, dakle o Srbima sa Vojne granice, odnosno potonje Krajine i Hrvatske, kao i dejtonske/dvodjelne Bosne i Hercegovine.

Kroz porodično stablo  jednog Graničara/Krajišnika koje seže do osmog koljena (kurđep, kurđepa), dakle do 17. stoljeća pa do svršetka ozvijerenog dvadesetog vijeka, fokusira se povijesna sudbina i raznoliki socijalni, politički i kulturni  oblici života ovog dijela našeg (dijasporičnog) naroda.

U  „S Homerom u oluji“, Anušić tematizuje/literarizuje cio XX vijek: prvu Jugoslaviju (Kraljevinu SHS), Drugi svjetski rat, NDH i pomor Srba u ustaškoj Hrvatskoj, stvaranje Druge (komunističko-titoističke) Jugoslavije i podmuklu asimilaciju Srba u avnojevskoj Hrvatskoj, otvoreno, brutalno ništenje ćiriličnih i kulturnih (identitetskih, narodonosnih)  tragova ovoga naroda u ovoj Republici, MASPOK, nasilnu secesiju Hrvatske, Slovenije i BiH iz Titove bračne ložnice, agresiju i rat protiv srpskog naroda (1991-1995), izgon i egzodus, postradanje i rasulo…

Dobro došli na promociju, na malu svečanost ove gorke, opominjuće knjige!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: