fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NAJAVA: Javni čas – Logor Topovske šupe

Centar za primenjenu istoriju (CPI) poziva sve zainteresovane da se u nedelju 31. marta 2019. pridruže javnom času o logoru Topovske šupe.

Lokalitet Topovske šupe; FOTO: CPI
Lokalitet Topovske šupe; FOTO: CPI

Okupljanje je predviđeno za 12.00 časova na platou u Tabanovačkoj ulici br. 11. Ovaj javni čas vodiće istoričar Milovan Pisarri, direktor CPI. Učešće je besplatno.

U blizini centra Beograda između avgusta i novembra 1941. godine nalazio se logor za Jevreje i Rome poznat kao logor Topovske šupe. Zgrade u kojima su zatočenici smešteni bile su sastavni deo velike kasarne vojske Kraljevine Jugoslavije „Kraljević Andrej“. Prvi logoraši su bili muški Jevreji iz Banata, koje su sa njihovim porodicama lokalni Nemci (folksdojčeri) proterali iz te pokrajine u Beograd; nakon njih su internirani svi muški Jevreji iz Beograda, i na kraju muški Romi takođe iz Beograda. Svi, osim retkih slučajeva, ubijeni su u masovnim streljanjima u jesen 1941. godine uglavnom na stratištu u Jabuci kod Pančeva. Po raspoloživim procenama, kroz njega je prošlo oko 5.000 Jevreja i 1.500 Roma. O Topovskim šupama se i dan danas, nažalost, jako malo zna.

Logor Topovske šupe je bio jedan od prvih logora za Jevreje i Rome u okupiranoj Evropi, koji se u Beogradu nalazio u naseljenom delu grada i koji se dešavao pred očima javnosti – sugrađana tog dela grada. Danas, lokacija logora Topovske šupe je zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti, i samoj lokaciji preti uništenje zbog najavljene izgradnje tržnog centra. U blizini logora postoji komemorativna ploča koju je podigao Savez jevrejskih opština Srbije i koja je trenutno ukradena. U istoriografiji ne postoji mnogo objavljene literature o logoru Topovske šupe, kao niti jedna studija koja se bavi istorijom ovog logora.

Danas, lokacija logora Topovske šupe je zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti, i samoj lokaciji preti uništenje zbog najavljene izgradnje tržnog centra.

Javni čas se organizuje u okviru projekta “Mapiranje Holokausta – logor Topovske šupe” koji Centar za primenjenu istoriju sprovodi uz podršku Saveza jevrejskih opština Srbije.

Više informacija: www.topovskesupe.rs

Izvor: Centar za primenjenu istoriju CPI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: