Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nadbiskup znao za zločine NDH

Datum objave: četvrtak, 27 oktobra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Istraživač logora Jasenovac i antropolog Srboljub Živanović rekao je da je za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH kriva hrvatska država, jer je 1941. godine donijela rasističke zakone, a da su nadbiskup Alojzije Stepinac i njegovi sveštenici bili prisutni u hrvatskom parlamentu kada su oni donošeni.

Istraživač logora Jasenovac i antropolog Srboljub Živanović na promociji knjige Momčila Diklića „Svetac - može li Alojzije Stepinac biti svetac“
Beograd – Akademik Srboljub Živanović –
promocija knjige Foto: SRNA

“Svi u Hrvatskom saboru su glasali za usvajanje tih rasističkih zakona”, rekao je Živanović na promociji knjige Momčila Diklića “Svetac – može li Alojzije Stepinac biti svetac” na Beogradskom sajmu knjiga.

On je napomenuo da su ti zakoni predviđali da svako može nekažnjeno ubijati Srbe, Jevreje i Rome, kojima je bilo zabranjeno da idu trotoarom, te da ih može pljačkati, silovati i mučiti.

“U izlozima su prodavali meso ubijene srpske djece sa natpisom – srpsko meso jedan dinar”, naveo je Živanović.

On je dodao da je sa galerije hrvatskog parlamenta usvajanje tih rasističkih zakona pratio izaslanik pape Đuzepe Markoni, koji nije intervenisao.

Živanović je naveo da SAD imaju u svom arhivu dokumenta da je 1.400 hrvatskih sveštenika u NDH lično klalo, ubijalo i silovalo, te pljačkalo Srbe, kao što je fra Srećko Perić, koji je na služenju mise pozvao Hrvate da ubijaju Srbe, a da poslije dođu kod njega na oprost od grijehova.

“Tragedija je što mnogi Hrvati nisu bili nikad svesni svih zločina koje je počinio zločinac Alojzije Stepinac. On je lično prevodio Srbe u katoličanstvo, posebno srpsku decu. Vodio je sveštenike koljače iz Jasenovca na poklonjenje papi rimskom, koji je blagosiljao krvave ruke koljača”, rekao je Živanović.

On je dodao da se zna da je Stepinac išao više puta u Vatikan na razgovore sa papom i hvalio se da su Hrvati uspjeli da pohrvate četvrt miliona pravoslavnih Srba, dok je Vatikan proglasio NDH za “Božiju državu” /Civitas Dei/.

Živanović je naveo da katolički sveštenici nisu samo prevodili u katoličanstvo Srbe, nego su ih poslije i ubijali pod izgovorom da će “nebo sada da dobije pravednike”, a Alojzije Stepinac je sve to znao.

Živanović, koji je bio među prvim istraživačima koji su iskopavali Gradinu u Jasenovcu, rekao je da je komunistička Titova vlast, prilikom iskopavanja masovnih grobnica u Jasenovcu, nije dozvoljavala snimanje niti prisustvo novinara, kako se ne bi znalo šta se našlo u tim grobnicama i šta se radi.

On je istakao da je Stepinac bio veliki prijatelj poglavnika NDH Ante Pavelića i da se slagao sa ustaškim pokretom.

Živanović je podsjetio da su Hrvati bili ti koji su klali Srbe i za vrijeme Austrougarske, te da je između dva svjetska rata ubijeno 12.000 Srba u Doboju.

“Rimokatolička crkva je ta koja vaspitava hrvatski narod da bude genocidan”, ocijenio je Živanović.

Istoričar Gojko Malović je napomenuo da je NDH ubijala i u BiH, gdje se prostirala, i da je Stepinčev pomoćnik u BiH bio nadbiskup vrhbosanski Ivan Šarić zvani Evangelista, koji je poslije Drugog svjetskog rata pobjegao iz Sarajeva u Španiju, a da je sahranjen u Sarajevu u katoličkoj crkvi na Marijinom dvoru, koja je postala mjesto hodočašća Hrvata.

Autor knjige “Svetac – može li Alojzije Stepinac biti svetac” istoričar Momčilo Diklić ponovio je da ne može biti svetac čovjek koji je duhovni vođa genocida u Hrvatskoj, te dodao da je na sceni pokušaj revizije istorije da se umanji uloga Rusije u borbi protiv nacizma, a da se nametne Srbima da su genocidni.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Živanović: Sakrivena istina o Jasenovcu i broju stradalih …

Živanović: Vlada u Beogradu nije zainteresovana za srpska …

O tačnosti podataka Muzeja žrtava genocida o žrtvama …

S. Živanović: Štampa NDH-a o Rimokatoličkoj „crkvi“ i …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top