Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nacisti iz SS divizije i dalje slobodno žive u Britaniji

Veterani zloglasne nacističke Vafen SS divizije 70 godina posle kraja Drugog svetskog rata slobodno živi u Britaniji

Nacističke Vafen SS divizije
Nacističke Vafen SS divizije

Veterani zloglasne nacističke Vafen SS divizije 70 godina posle kraja Drugog svetskog rata slobodno živi u Britaniji.

Najmanje 25 etničkih Ukrajinaca koji su bili u sastavu SS divizije iz Galicije (region u današnjoj Ukrajini),iako su od strane Sovjetskog saveza bili optuženi za ratne zločine, od kraja rata slobodno živi i radi u Ujedinjenom kraljevstvu.

Čak 8.000 članova SS divizije dobilo je dozvolu Forin ofisa za useljenje u Britaniju posle završetka rata.

Njih 25 koji su i dalje živi, stanuje u različitim krajevima Engleske i Škotske. Dvojica preževelih, Miron Tabora (90) i Ostap Kikavec (92) bili su oficiri u SS diviziji i podaci o njima čuvaju se u arhivi. Tadašnji SSSR ih je optužio za ratne zločine 1948. godine, a za njima je tragao i poznati lovac na naciste Simon Vizental.

Tabora, koji je po dolasku u Britaniju radio kao inženjer, izjavio je za magazin “San” da ga niko u Engleskoj nije obavestio o optužbama za ratne zločine iz Sovjetskog saveza.

On je, takođe, negirao da je učestvovao u ratnim zločinam.

“Bio sam član SS divizije i radio sam u oficirskoj školi. Čuo sam da su Ukrajinci ubijali Poljake, ali i Poljaci su ubijali Ukrajince. To je bilo obostrano. Da li je ratni zločin ono što su činili Rusi? Šta je sa ubistvima koje je počinila britanska vojska?”, izjavio je Tabora.

Ostap Kikavec, koji danas živi u Jorkširu, priključio se SS diviziji 1943. kada je imao 19 godina.

“Borio sam se za Ukrajinsku nezavisnost, zato sam se priključio Galicijenu. Bili smo pod nemačkom komandom. U početku smo bili obični SS, ali smo kasnije postali Vafen SS, nosili smo lava na uniformama”, izjavio je nekadašnji SS-ovac, a kasnije britanski tekstilni radnik i inženjer.

Iako divizija “SS Galicien” nikada nije proglašena krivom za ratne zločine, zabeleženo je njeno učešće u pokoljima civila i gašenju ustanaka u Slovačkoj, Poljskoj i Srbiji.

Mihajlo Fostun, nekadašnji član ove ozloglašene grupe, priznao je da je učestvovao u gušenju jevrejskog ustanka u Varšavi 1943. i uništenju jevrejskog geta u gradu Bjalistoku kada je ubijeno 60.000 ljudi. Slobodno je živeo u Londonu do 2004. kada je preminuo.

Britansko ministarstvo inostranih poslova je posle odobrenja da se 8.000 SS-ovaca doseli u Britaniju zahtevalo da ih nadgleda policija.

(Raša tudej)

Autor: Novosti Online / J. M.

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: