fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nacista iz Osijeka umro bez kazne

Jakob Dencinger.
Jakob Dencinger.

U Osijeku je nakon duge i teške bolesti u 92. godini preminuo ozloglašeni nacista Jakob Dencinger.

Dencinger je bio pod istragom nemačkog Specijalnog suda za istraživanje zločina nacional-socijalizma, a bio je osumnjičen da je tokom Drugog svetskog rata učestvovao u vršenju ratnih zločina.

Otkriveno je da je ovaj Osiječanin, rođen 1924. u Čepinu, bio pripadnik Hitlerovog udruženja Totenkopf (Mrtvačke glave). Dencinger je bio čuvar nacističkih logora u Aušvicu, Mauthauzenu, Svetom Georgenu i Krakovu, da bi kraj rata dočekao kao vojnik na frontu u blizini Torgaua.

Nakon povlačenja nemačke vojske bio je sakriven u šumi, ali se ubrzo zatim spustio u grad predstavljajući se kao Jugosloven. Za vreme koje je proveo u nacističkim logorima tvrdi da nije prisustvovao mučenjima i niti jednom ubistvu.

Nakon rata zadržan je u logoru, da bi šest meseci kasnije bio prebačen u Francusku gde su ga 1947. Amerikanci pustili na slobodu.

Još neko vreme ostaje u Francuskoj radeći za jevrejske porodice Rozental i Drajfus. Krajem iste godine se vraća u rodni Čepin gde osniva porodicu i ostaje do 1950. kada zajedno sa suprugom i sinom odlazi kod brata u Nemačku. 1956. dobija vizu za Ameriku gde će ostati 1990. godine kada se vraća u Osijek.

U Americi je uspeo da se obogati i živi američki san zahvaljujući privatnom biznisu za proizvodnju i preradu plastike. Nakon što se saznalo za njegovu nacističku prošlost pokrenut je postupak za oduzimanje američkog državljanstva. Da bi sve to izbegao, prodaje svu svoju imovinu procenjenu na 1,2 miliona dolara i vraća se u domovinu.

Poslednjih 25 godina živeo je u Osijeku mirnim i povučenim životom. Jakob Dencinger sahranjen je danas na katoličkom groblju u Čepinu u grobnici koju je unapred obezbedio.

Izvor: BLIC

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: