Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NACISTA I ZLOČINAC IMA SVOJU SPOMEN TABLU U SRBIJI!

DA LI STE ZNALI?

Nacista i zločinac ima svoju spomen tablu u Srbiji(Novom Pazaru)!

Aćif Hadžiahmetović, Aćif Bljuta (alb. Aqif Blyta; rođen 1887. u Novom Pazaru, javno streljan 21. januara 1945. u istom gradu), među Bošnjacima poznat i kao Aćif Efendija, Albanski političar u Kraljevini Jugoslaviji i gradonačelnik Novog Pazara za vreme Nemačke okupacije, koji je radio na projektu stvaranja Velike Albanije.

Tokom Drugog svetskog rata bio je kolaboracionista koga su 1945. godine partizani osudili i streljali zbog masovnih ratnih zločina nad Srbima, i ubistava na prostoru okupirane Srbije.

Prvi akt njegove kvinsliške politike bilo je vraćanje feudalnog prava četvrtine i uspostavljanje begovata, tj. srednjeg veka. Zloglasnog Ahmeta Dacu postavio je za sreskog načelnika. Kao prvi neodložan zadatak bio je: srezove Deževski, Štavički i Cjenički, kao srezove kao nastanjene većinskim muslimanskim življem, pripojiti takozvanoj „Velikoj Albaniji“ – koloniji fašističke Italije. Uz podršku hodže Ramiza Paljevca, Ejupa Ljajića, Vladimira Zolatarevskog i Osmana Džanefendića, Aćif Bljuta je pod okriljem okupatora obezbedio i pomoć Albanske milicije.

Da bi ovu svoju politiku mogao nesmetano sprovesti, okupio je mnoge muslimane Novog Pazara i okoline, a zatim pozvao u pomoć i fašističku Albansku miliciju sa izgovorom da se brani od komunista i, uz njihovu saradnju je 1941. godine sproveo raseljavanja, paljevine, pljačke i masovne pokolje Srba i lojalnih Albanaca. Pri uklanjanju svega naprednog elementa u ovom srezu Aćif Bljuta je sa svojim saradnicima bio nemilosrdan kako u preduzimanju drastičnih zločinačkih mera protiv naroda, tako isto u korišćenju svih mogućih zločinačkih organizacija, vojnih i političkih okupatora. Bljuta je pored svojih formacija upotrebio protiv nezaštićenog naroda takođe takozvanu „muslimansku miliciju“ (Šucpolicaj i Vafen-SS). Da bi stanovništvo što više zastrašili podigli su dvoje vešala – jedna na glavnom trgu u Novom Pazaru, a druga u srezu Štavičkom u Suvodolu.

Zbog zasluga za organizovanje raških muslimana i borbe protiv antifašističkih snaga dobio je od nacističke Nemačke odlikovanje Gvozdenog krsta 2. reda.

Danas je među Bošnjacima o njemu podeljeno mišljenje. Za neke je heroj, a za neke druge je ratni zločinac. Zvanično u Srbiji, Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović od 1945. godine ima status ratnog zločinca.

Na utakmici između fudbalskih klubova Novi Pazar i Crvene zvezde u oktobru 2009. godine jedan od transparenata u gledalištu nosio je natpis „Stadion Aćif Efendija“.

Bošnjačke vlasti su 4. avgusta 2012. u Novom Pazaru postavile spomen ploču sa imenom Aćif efendije. Svečanosti je prisustvovao i Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja u vladi Ivice Dačića.

Autor: Jasmina Palić

(Dedovina)

Izvor: PRAVDA I PRAVO

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: