Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

NACISTA I ZLOČINAC IMA SVOJU SPOMEN TABLU U SRBIJI!

Datum objave: petak, 2 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

DA LI STE ZNALI?

Nacista i zločinac ima svoju spomen tablu u Srbiji(Novom Pazaru)!

Aćif Hadžiahmetović, Aćif Bljuta (alb. Aqif Blyta; rođen 1887. u Novom Pazaru, javno streljan 21. januara 1945. u istom gradu), među Bošnjacima poznat i kao Aćif Efendija, Albanski političar u Kraljevini Jugoslaviji i gradonačelnik Novog Pazara za vreme Nemačke okupacije, koji je radio na projektu stvaranja Velike Albanije.

Tokom Drugog svetskog rata bio je kolaboracionista koga su 1945. godine partizani osudili i streljali zbog masovnih ratnih zločina nad Srbima, i ubistava na prostoru okupirane Srbije.

Prvi akt njegove kvinsliške politike bilo je vraćanje feudalnog prava četvrtine i uspostavljanje begovata, tj. srednjeg veka. Zloglasnog Ahmeta Dacu postavio je za sreskog načelnika. Kao prvi neodložan zadatak bio je: srezove Deževski, Štavički i Cjenički, kao srezove kao nastanjene većinskim muslimanskim življem, pripojiti takozvanoj „Velikoj Albaniji“ – koloniji fašističke Italije. Uz podršku hodže Ramiza Paljevca, Ejupa Ljajića, Vladimira Zolatarevskog i Osmana Džanefendića, Aćif Bljuta je pod okriljem okupatora obezbedio i pomoć Albanske milicije.

Da bi ovu svoju politiku mogao nesmetano sprovesti, okupio je mnoge muslimane Novog Pazara i okoline, a zatim pozvao u pomoć i fašističku Albansku miliciju sa izgovorom da se brani od komunista i, uz njihovu saradnju je 1941. godine sproveo raseljavanja, paljevine, pljačke i masovne pokolje Srba i lojalnih Albanaca. Pri uklanjanju svega naprednog elementa u ovom srezu Aćif Bljuta je sa svojim saradnicima bio nemilosrdan kako u preduzimanju drastičnih zločinačkih mera protiv naroda, tako isto u korišćenju svih mogućih zločinačkih organizacija, vojnih i političkih okupatora. Bljuta je pored svojih formacija upotrebio protiv nezaštićenog naroda takođe takozvanu „muslimansku miliciju“ (Šucpolicaj i Vafen-SS). Da bi stanovništvo što više zastrašili podigli su dvoje vešala – jedna na glavnom trgu u Novom Pazaru, a druga u srezu Štavičkom u Suvodolu.

Zbog zasluga za organizovanje raških muslimana i borbe protiv antifašističkih snaga dobio je od nacističke Nemačke odlikovanje Gvozdenog krsta 2. reda.

Danas je među Bošnjacima o njemu podeljeno mišljenje. Za neke je heroj, a za neke druge je ratni zločinac. Zvanično u Srbiji, Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović od 1945. godine ima status ratnog zločinca.

Na utakmici između fudbalskih klubova Novi Pazar i Crvene zvezde u oktobru 2009. godine jedan od transparenata u gledalištu nosio je natpis „Stadion Aćif Efendija“.

Bošnjačke vlasti su 4. avgusta 2012. u Novom Pazaru postavile spomen ploču sa imenom Aćif efendije. Svečanosti je prisustvovao i Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja u vladi Ivice Dačića.

Autor: Jasmina Palić

(Dedovina)

Izvor: PRAVDA I PRAVO
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top