Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nabijanjem Jasenovca na nos, EU Hrvatima poželjela “dobrodošlicu”

kovanica vlada.jpgAko je točno da je ‘Jasenovački cvijet’ otisnut na kovanici ‘hrvatskog’ eura, onda je to apsolutni bezobrazluk, jer nas tim činom ponovno etiketiraju kao zemlju koja je, navodno, nastala na genocidu – ističu članovi Vijeća za Hrvatsku – NE U EU.

Na novim kovanicama eura, posvećenim skorom ulasku Hrvatske u EU, kao jedan od glavnih hrvatskih simbola otisnut je i ‘jasenovački cvijet’, preslika spomenika posvećenog žrtvama režima Nezavisne države Hrvatske i Ante Pavelića. Tako bar kažu naši dobro upućeni izvori koji su Dnevno.hr-u potvrdili autentičnost vijesti i fotografija koje su još prije mjesec dana objavili mnogi srbijanski portali, a koji su s dosta zgražanja pisali o tom ‘međunarodnom skandalu’.

Srbijanski mediji traže zaustavljanje puštanja ‘ustaške’ kovanice

Srpski portal Dveri objavio je tako ‘ekskluzivne fotografije’ uzoraka hrvatskog eura, a među njima i kovanicu s jasenovačkim spomenikom, uz napomenu kako je ta serija kovana u Europskoj središnjoj banci u Frankfurtu. Od srpskih institucija, Dveri su potom tražile da zaustave puštanje ‘ustaške’ kovanice u promet.

I premda su neki hrvatski portali nakon toga ispravno konstatirali da su Dveri promašili metu, jer je spomenik u Jasenovcu izgrađen kao znak sjećanja na žrtve, a ne na počinitelje ustaških zločina, nitko od predstavnika službene hrvatske vlasti nije još reagirao na tu u najmanju ruku uznemirujuću vijest. No, reagirali su zato članovi ‘Vijeće za Hrvatsku – NE U EU’, koordinacijskog tijela snaga udruženih oko ‘NE U EU’ poruke.

Hromin Sturm: Nastavak je to politike Haaga i suđenja hrvatskoj državi

– Ako je točno da je ‘Jasenovački cvijet’ otisnut na kovanici ‘hrvatskog’ eura, onda je to apsolutni bezobrazluk, jer nas tim činom ponovno etiketiraju kao zemlju koja je, navodno, nastala na genocidu. Očito je to nastavak politike Haaga i suđenja hrvatskoj državi kao zločinačkoj organizaciji. Stavljanja slike spomenika u Jasenovcu na kovanicu koja simbolizira ulazak Hrvatske u EU ne može predstavljati ništa drugo do nabijanje ustaštva Hrvatima na nos. Nitko, pri tom, ne spominje partizanski pokret, te činjenicu da smo se sami obranili od fašizma i nacizma. Pogledajte, uostalom, novčanice i kovanice drugih europskih valuta. Nigdje nema koncentracijskih logora i motiva iz Drugog svjetskog rata, što očito ne znači da su i Hrvati, poput svih ostalih naroda, pošteđeni takvih podmetanja – ističe Karino Hromin Sturm, ugledni znanstvenik, te član ‘Vijeća za Hrvatsku – NE U EU’.

Slično razmišlja i dr. Srećko Sladoljev, također istaknuti član Vijeća za Hrvatsku – NE U EU.

Sladoljev: Zašto Izraelci ne tiskaju reljefe logora s Palestincima

– Spomenik u Jasenovcu očito je odabran da bi se mi tog simbola još desetljećima sramili. Još jednom se Hrvatima spočitava da su genocidan narod, što je apsolutno neprihvatljivo i nekorektno. Jer ako je to uvriježeni običaj, zašto Izraelci na svojoj valuti nemaju otisnute slike logora u kojima su stradavali Palestinci, zašto Gruzijci nemaju na kovanici otisnut kip Staljina i zašto, primjerice, kao simbol Hrvatske nije otisnut znak Ovčare, već su odabrali spomenik u Jasenovcu? – pita se dr. Sladoljev, te napominje da su predstavnici hrvatske države, odnosno Hrvatske narodne banke, trebali birati simbole koji će obilježavati ‘hrvatski euro’, a ne provokatori unutar EU. Potom se ipak ogradio kazavši da bi, prije nego donese konačni zaključak, trebalo ispitati znaju li predstavnici hrvatske države, odnosno Hrvatske narodne banke, za ovaj skandal i jesu li oni na bilo koji način odobrili upotrebu simbola koji služe za kompromitaciju ‘Lijepe naše’.

Tako nekako uobličeno pitanje htjeli smo uputiti predstavnicima nove vlasti, no cijelu subotu nam se nitko od ministara i saborskih zastupnika SDP-a, HNS-a i IDS-a nije javljao na brojne pozive. Javili su nam se zato dr. Žarko Puhovski i dr. Ljubo Jurčić, koji su se složili s tvrdnjom da stavljanje otiska ‘jasenovačkog cvijeta’ na novu kovanicu eura nije ni dobar ni mudar potez kreatora ove provokacije.

Puhovski: Jasenovac nije jedan od osnovnih simbola Hrvatske

– Spomenik u Jasenovcu definitivno nije jedan od pet osnovnih simbola Hrvatske, zbog čega ga se, prema mojem mišljenju, ne bi trebalo koristiti na kovanicama novog eura. Ne mislim pritom da bi se Hrvatska trebala sramiti tog spomenika. Baš naprotiv, to je simbol koji svjedoči da hrvatski narod ima ispravan odnos prema žrtvama bivšeg režima. Ni na jednoj drugoj kovanici u Europi, međutim, nisam primijetio slične simbole, pa ne mislim da bi na simbolu stradavanja u Jasenovcu trebalo graditi hrvatski identitet u EU – ističe dr. Žarko Puhovski, politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Slično razmišlja i dr. Ljubo Jurčić, ugledni ekonomist i nesuđeni hrvatski premijer, koji je prije nekog vremena napustio SDP i posvetio se samostalnoj političkoj i gospodarstvenoj karijeri.

Jurčić: Trebalo je pitati Hrvatsku narodnu banku

– Nisam dosad čuo ništa o eurima sa simbolom Jasenovca, pa vam tu temu ne mogu naširoko obrazlagati ni komentirati. Valja, ipak, primijetiti da bi, prije nego li se kuju ‘hrvatski euri’, trebalo konzultirati Hrvatsku narodnu banku, jer su i druge zemlje unutar EU same određivale simbole koje su potom stavile na kovanice i novčanice eura, što znači da im nitko te simbole nije nametnuo izvana. Tako bi moralo biti i u hrvatskom slučaju – zaključuje dr. Jurčić, uz napomenu kako je uvjeren da je tiskanje jasenovačkog spomenika na novčiću eura nečija provokacija, a ne službeni stav institucija Europske Unije.

Izvor: dnevno.hr

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: