fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Na suđenju Azri Bašić pročitane izjave Srba, preminulih svjedoka zločina

Čitanjem dijelova ranije datih iskaza preminulih svjedoka Bore i Željka Marković, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.

Azra Bašić (Foto:.tf.rs)
Azra Bašić (Foto:.tf.rs)

U izjavama datim u Stanici javne bezbjednosti Derventa 20. novembra 2001. godine i Policijskoj stanici Derventa 15. decembra 2003. godine, Boro Marković je rekao da je Bašićevu prvi put vidio u selu Polje, gdje je 2. maja 1992. godine odveden nakon zarobljavanja.

„Zarobile su me ustaško-muslimanske formacije u naselju Živinice i odveli u jednu kuću u selu Polje. Tu sam prvi put vidio Azru Bašić. Bila je niskog rasta, zdepasta i imala je ustašku uniformu. Odmah me počela ispitivati i udarati nogama i šakama, a pridružila su joj se još dva vojnika. Optužili su me da imam radio-stanicu preko koje komuniciram sa Srbima“, naveo je ovaj svjedok.

On je posvedočio da je istog dana odveden u Dom JNA u Derventi, gdje ga je Bašićeva, nastavila ispitivati, a nakon šest dana prebačen je u hangar u Radiću, u kojem je bilo više od 30 ljudi iz naselja Čardak.

Tužilac je pročitala i dijelove iskaza Željka Markovića koje je dao Službi nacionalne bezbjednosti 15. decembra 1992. godine, istražnom sudiji Osnovnog suda u Derventi 17. oktobra 1994. godine i Policijskoj stanici u Derventi 15. decembra 2003. godine. Željko Marković je naveo da su Srbi morali da bježe od crnokošuljaša iz Živinica u kojem je bilo većinsko hrvatsko stanovništvo.

On je posvjedočio da su ga, sa ocem, stricem i bratom, 2. maja 1992. godine, uhapsili vojni policajci Hrvatskog vijeća odbrane. Ispričao je da su nakon toga odvedeni u Polje gdje je bila „Azrina komanda“ i gdje ga je Bašićeva ispitivala za radio-stanicu i oružje.

Svjedok je naveo da je nakon torture u Polju prebačen u Dom JNA.

„Tu su se HOS-ovci na sve moguće načine iživljavali nad zarobljenim srpskim stanovništvom. Tukli su nas čime su stigli, tjerali nas da klečimo, psovali nam četničku majku, prijetili da će nas ubiti. Ležali smo na betonu, a dobijali parče hljeba i malo vode“, posvjedočio je tada Željko Marković.

Suđenje se nastavlja 13. oktobra.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Svjedoci potvrdili da je Blagoju Đuraša ubila Azra Bašić …

Svjedoci potvrdili da je Azra Bašić maltretirala …

Prodić: Azra me štrikom kao cuku vodala po podu i udarala …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: